24 november 2020

Aantal deelnemers Red Wednesday verdubbeld

Dit jaar riep Kerk in Nood op de website ook overheidsinstellingen op om mee te doen. Volgens Peters is daar niet actief op ingezet, maar is het wel het plan voor volgend jaar om de actie nog breder te trekken, en zowel overheid als andere religieuze instellingen, zoals moskeeën en synagogen, te vragen om mee te doen.

Godsdienstvrijheid onder druk

In Engeland, waar de internationale actie breed gedragen wordt, gaf de overheid een paar jaar geleden al het signaal dat godsdienstvrijheid een belangrijk mensenrecht is met het rood verlichten van het parlementsgebouw Westminster Palace. Dit jaar wordt het beroemde Cristo Redentor-beeld in Rio de Janeiro in Brazilië rood verlicht.

Peters geeft aan dat het hem ook mooi lijkt als de overheid in Nederland Red Wednesday op zo’n manier zou ondersteunen. Hij benadrukt dat het niet alleen gaat om christenvervolging, maar ook om godsdienstvrijheid. Beide staan onder druk, zo blijkt uit de rapportages die Kerk in Nood jaarlijks uitbrengt over christenvervolging en godsdienstvrijheid.

Corona als excuus

“Als je kijkt naar godsdienstvrijheid in alle landen, lijkt de situatie gelijk aan die van 2018. Zij het dat er nog een paar landen bij gekomen zijn, waar godsdienstvrijheid niet meer vanzelfsprekend is.” Dat zijn onder andere Mozambique en Burkina Faso. 61 procent van de wereldbevolking leeft in landen zonder echte godsdienstvrijheid. In 38 landen is volgens de cijfers van Kerk in Nood sprake van ernstige discriminatie en vervolging.

Peters vertelt dat daarbij geconstateerd werd dat corona door sommige regimes werd aangegrepen om kerken te sluiten. Dat gebeurt op grote schaal in China. “Online vieringen worden streng gecontroleerd en zelfs verboden, mensen worden in de cel gegooid voor het volgen ervan.”

Minder vrij in eigen land

Ook in eigen land staat de vrijheid onder druk. “Uit een enquête onder de achterban van Kerk in Nood bleek dat veel mensen zich wel vrij voelen, maar langzaam zijn we feitelijk minder vrij in ons geloof.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

21 januari 2021
Franciscus feliciteert Spezia met overwinning tegen Roma
“Gefeliciteerd en ga door!” zei de paus allerhartelijks toen hij afgelopen woensdag de voetballers van de Noord-Italiaanse voetbalclub...
Lees verder
21 januari 2021
Duitse kerkgangers moeten medische mondmaskers gaan dragen
Mensen die religieuze diensten bijwonen in Duitsland zullen voortaan ofwel chirurgische maskers ofwel zogenaamde FFP2-maskers moeten...
Lees verder
21 januari 2021
Katholieke priester in Nigeria dood aangetroffen na ontvoering
Het ernstig toegetakelde lichaam van een Nigeriaanse priester is een dag na zijn ontvoering gevonden. Zijn lichaam was aan een boom...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl