24 september 2020

Aartsbisschop van Hamburg ontkent verdoezeling misbruik

Heβe zegt dat hij vanaf het begin bereid was mee te werken aan het onderzoek, maar bekritiseert het nu voorliggende rapport. Volgens Heβe was het proces niet bijzonder transparant geweest, en moest hij herhaaldelijk verzoeken om alle dossiers in te zien in de zes concrete gevallen waarover hem werd gevraagd commentaar te leveren. “Over het algemeen heb ik de indruk dat de auteurs van het onderzoek grondiger hadden kunnen werken.”

Geen schuld, wel verantwoordelijkheid

Hij bevestigt dat hij het aartsbisdom van Keulen kort voor de geplande presentatie op de hoogte had gesteld van problemen met de studie. “Ik heb gewezen op aspecten van gegevensbescherming en privacy.” Heβe eist dat het onderzoek alleen samen met zijn visie op de gebeurtenissen wordt gepubliceerd.

De aartsbisschop zegt dat hij niet bang is dat hij zijn ambt verliest. “Ik accepteer de conclusies”, zegt hij. Hij draagt naar eigen zeggen geen schuld, maar deelt wel de verantwoordelijkheid “voor een systeem dat ongetwijfeld leed heeft veroorzaakt”.

‘Grote tekortkoming’

Heβe geeft toe dat het afhandelen van gevallen van misbruik in die tijd erg moeizaam verliep. “We zijn tenslotte geen politie of openbare aanklagers. Onze mogelijkheden om de waarheid te onderzoeken zijn beperkt.”

Ook zei hij dat hij niet was voorbereid op de gesprekken met misbruikers en slachtoffers. “Daar ben ik niet voor opgeleid. Nu zie ik dat als een grote tekortkoming.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl