24 september 2020

Aartsbisschop van Hamburg ontkent verdoezeling misbruik

Heβe zegt dat hij vanaf het begin bereid was mee te werken aan het onderzoek, maar bekritiseert het nu voorliggende rapport. Volgens Heβe was het proces niet bijzonder transparant geweest, en moest hij herhaaldelijk verzoeken om alle dossiers in te zien in de zes concrete gevallen waarover hem werd gevraagd commentaar te leveren. “Over het algemeen heb ik de indruk dat de auteurs van het onderzoek grondiger hadden kunnen werken.”

Geen schuld, wel verantwoordelijkheid

Hij bevestigt dat hij het aartsbisdom van Keulen kort voor de geplande presentatie op de hoogte had gesteld van problemen met de studie. “Ik heb gewezen op aspecten van gegevensbescherming en privacy.” Heβe eist dat het onderzoek alleen samen met zijn visie op de gebeurtenissen wordt gepubliceerd.

De aartsbisschop zegt dat hij niet bang is dat hij zijn ambt verliest. “Ik accepteer de conclusies”, zegt hij. Hij draagt naar eigen zeggen geen schuld, maar deelt wel de verantwoordelijkheid “voor een systeem dat ongetwijfeld leed heeft veroorzaakt”.

‘Grote tekortkoming’

Heβe geeft toe dat het afhandelen van gevallen van misbruik in die tijd erg moeizaam verliep. “We zijn tenslotte geen politie of openbare aanklagers. Onze mogelijkheden om de waarheid te onderzoeken zijn beperkt.”

Ook zei hij dat hij niet was voorbereid op de gesprekken met misbruikers en slachtoffers. “Daar ben ik niet voor opgeleid. Nu zie ik dat als een grote tekortkoming.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

26 oktober 2020
Paus benoemt 13 nieuwe kardinalen
Paus Franciscus creëert volgende maand 13 nieuwe kardinalen. Hij maakte hun namen bekend tijdens zijn zondagse Angelustoespraak. Negen...
Lees verder
26 oktober 2020
Vacature: beleidsmedewerker jurist ad extra SRKK/secretaris CIO
Het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland (SRKK) voert het secretariaat ten behoeve van de Nederlandse...
Lees verder
26 oktober 2020
Ontvoering en moord op geestelijken in Brazilië
Priester Adriano da Silva Barros (36) verliet op 13 oktober vroeg in de ochtend zijn parochie in de stad Simonésia, in de staat Minas...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl