13 januari 2021

Aftrap Wereldjongerendagen 2023 in de huiskamer

Het bisdom Breda organiseert zondag 31 januari een eerste ‘live’ ontmoeting voor jongeren uit heel Nederland om zich voor te bereiden op de Wereldjongerendagen 2023. De ontmoeting, WJD@home, zal via beeldscherm plaatsvinden.

De eerstvolgende Wereldjongerendagen (WJD) staan pas gepland in de zomer van 2023 in het Portugese Lissabon. In de jaren dat er geen Wereldjongerendagen zijn ergens op de wereld, komen de jongeren per bisdom samen. Dit jaar is alles vanwege de coronacrisis anders. Alleen het bisdom Breda en het bisdom Groningen-Leeuwarden organiseren een WJD@home.

Keuzejaren in een mensenleven

Of de deelnemers van WJD@home naar Lissabon toe gaan, zal voor velen een vraagteken zijn. Desalniettemin vindt de organisatie het belangrijk om eind deze maand alle Nederlandse en Belgische jongeren van 16-30 jaar uit te nodigen voor de ‘aftrap’.

Brechje Loenen, een van de organisatoren, legt uit: “Jongeren leven, studeren en wonen in een omgeving die niet tot nauwelijks gelovig is. Dan heb je het echt heel hard nodig om andere katholieke jongeren te ontmoeten. Daarbij zijn dit meestal keuzejaren in een mensenleven: geloof ik in Jezus, of niet? Volg ik de katholieke Kerk, of niet? In deze periode is het belangrijk om gelegenheden te hebben om de Heer en zijn Kerk te ontmoeten.”

In de ontmoetingszaal

Aanvankelijk was het idee om een deel van de jongeren in de ontmoetingszaal van het bisdomskantoor te ontvangen. Via een zoommeeting op een groot beeldscherm zouden zij contact hebben met de andere deelnemers. Vanwege de verlengde lockdown zullen daar nu alleen bisschop Jan Liesen en pastor Jochem van Velthoven aanwezig zijn.

Liesen zal een inleiding geven op het WJD-jaarthema van 2021. Pastor Jochem van Velthoven, actief in jeugd- en jongerenwerk van het Bredase bisdom, zal een presentatie geven over de WJD in Lissabon.

Sta op!

De thema’s van deze dagen zijn wereldwijd bepaald en met elkaar verbonden. “In Afrika hebben ze hetzelfde thema als wij in Nederland. Dat is de kracht van een wereldwijde Kerk”, zegt Loenen.

In 2020 was het thema: ‘Jongeman, ik zeg je sta op!’ (Lucas 7, 14) Dit jaar, 2021, is het: ‘Sta op. Ik benoem je als getuige van wat je hebt gezien.’ (Handelingen 26, 16). De WJD 2022 zijn doorgeschoven naar 2023 en heeft als thema ‘Maria stond op en ging met spoed’ (Lucas 1, 39).

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vitaliteit en enthousiasme

“Met de keuze van de thema’s wil de paus jongeren uitnodigen om ‘op te staan’ en te reageren op de oproep van de Heer om het goede nieuws te verspreiden. Net zoals Maria dat deed”, legt Loenen uit.

“Het pad dat de Heilige Vader aangeeft komt uit de exhortatie ‘Cristus Vivit’, vervolgt ze. “Daarin citeert de Paus uit Lucas 7, 14 waarin hij jonge mensen aanmoedigt om zich te laten raken door de kracht van de opgestane Heer en om zo ‘je innerlijke vitaliteit, je dromen, enthousiasme, optimisme en vrijgevigheid’ weer terug te krijgen.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl