14 mei 2021

'Amazone-bisschoppen' willen dat Brazilië ontbossing tegengaat

Meer dan zestig Braziliaanse bisschoppen die in de Amazone werken, dringen er bij de Braziliaanse regering op aan om ontbossing tegen te gaan. Zij willen dat de regering een wetsvoorstel intrekt dat toestaat dat illegaal ontboste grond tot privébezit wordt gemaakt.

De bisschoppen overhandigden onlangs een brief aan de Braziliaanse Senaat waarin ze zeggen bang te zijn voor grote schade aan het regenwoud en de inheemse bevolking.

Landroof

Een derde van de ontbossing komt door landroof, schrijven de bisschoppen. Daarnaast bevordert dit illegaal toe-eigenen van bosgebied het geweld in het gebied. “De goedkeuring van een dergelijk project zou gunstig zijn voor grote landrovers en speculanten.”

De bisschoppen zeiden dat het wetsvoorstel, als het wordt aangenomen, “de conflicten in het veld verder kan intensiveren en de vraag naar land kan vergroten”.

De ogen van de wereld

De discussie in de Braziliaanse Senaat begin mei kwam slechts enkele dagen nadat de federale regering van Brazilië tijdens de internationale klimaattop haar intenties had uitgesproken om de Amazone te behouden.

“De ogen van de wereld kijken naar het milieubeleid van Brazilië; we lopen het risico een nieuwe wet aan te nemen die tegen de projecten voor zorg en milieubescherming ingaat”, waarschuwden de bisschoppen.

Verdediging van de belangen

In 2019 besloten de bisschoppen van de Amazone dat de Kerk een van de belangrijkste instellingen ter verdediging van de Amazone en haar bevolking was.

“De kerk in de Amazone, die geleid wordt door de principes van het Evangelie en geïnspireerd door de encycliek van paus Franciscus Laudato Si, probeert vanuit het perspectief van een integrale ecologie de dialoog met de samenleving te voeren. Dit doet ze ter verdediging van de belangen van de allerarmsten, sociale rechtvaardigheid en behoud van het milieu”, aldus de bisschoppen.

Hoogste niveau van ontbossing

Volgens Cecilia Iorio, die Brazilië vertegenwoordigt bij CAFOD (een katholieke hulporganisatie voor Engeland en Wales) “is het moeilijk voor te stellen dat de verandering in de huidige wetgeving niet zal worden gezien als een stimulans voor meer ontbossing en landroof”.

“In de afgelopen twee jaar heeft onder het leiderschap van president Jair Bolsonaro de ontbossing het hoogste niveau bereikt sinds twaalf jaar. We weten dat we het aanpakken van de huidige klimaatcrisis niet kunnen uitstellen. Dit is een moment voor alle regeringen en alle publieke en private sectoren om blijk te geven van betrokkenheid bij het Parijs-akkoord”, zei Iorio in een verklaring.

https://www.kn.nl/donaties/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 juni 2021
Studeren? In Leuven kan het in het klooster
Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en...
Lees verder
18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl