6 januari 2021

Australiërs staan voor raadsel van Vaticaanse miljoenentransacties

In de jaren daarna werd volgens AUSTRAC respectievelijk ongeveer 266 miljoen, 310 miljoen en 186 miljoen euro overgemaakt in meerdere transacties.

Ontbrekende details

“De Australische bisschoppen werden pas op de hoogte van de transacties toen AUSTRAC de informatie vrijgaf, net voor Kerstmis”, zei Richard Umbers, hulpbisschop van Sydney, tegen Crux.

“Hoewel er details over het aantal en de hoeveelheid van de betalingen zijn verstrekt, is er nog steeds geen informatie over de ontvanger of ontvangers, noch of er nog steeds geldoverdrachten plaatsvinden”, aldus Umbers.

Speculaties

Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane verklaarde tegen persbureau Reuters dat de Australische Kerk niets wist van de transacties: “Ik kan u verzekeren dat geen enkel bisdom of andere kerkelijke entiteit het geld heeft gezien.”

In de Australische media is gespeculeerd dat het geld werd gebruikt om schikkingen te sluiten met slachtoffers van kerkelijk misbruik, of om een ​​zaak op te zetten tegen kardinaal George Pell, die begin 2020 werd vrijgesproken van misbruik, na iets meer dan een jaar in de gevangenis. Pell was eerder prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie.

Stereotypen

Umbers: “Het is niet meer dan logisch dat wij als bisschoppen meer details vragen van AUSTRAC, en ook dat de Australische federale politie nader onderzoek doet.”

“In tegenstelling tot populaire stereotypen, beschikt de Kerk simpelweg niet over zulke sommen geld”, zo voegt de Australische hulpbisschop daar aan toe. “Het Vaticaan werkt met een budget dat vergelijkbaar is met een middelgroot Australisch bedrijf. Als dit een witwasoperatie is, moeten we ervoor zorgen dat eventuele misdrijven worden blootgelegd en aangepakt.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl