In de jaren daarna werd volgens AUSTRAC respectievelijk ongeveer 266 miljoen, 310 miljoen en 186 miljoen euro overgemaakt in meerdere transacties.
“De Australische bisschoppen werden pas op de hoogte van de transacties toen AUSTRAC de informatie vrijgaf, net voor Kerstmis”, zei Richard Umbers, hulpbisschop van Sydney, tegen Crux.
“Hoewel er details over het aantal en de hoeveelheid van de betalingen zijn verstrekt, is er nog steeds geen informatie over de ontvanger of ontvangers, noch of er nog steeds geldoverdrachten plaatsvinden”, aldus Umbers.
Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane verklaarde tegen persbureau Reuters dat de Australische Kerk niets wist van de transacties: “Ik kan u verzekeren dat geen enkel bisdom of andere kerkelijke entiteit het geld heeft gezien.”
In de Australische media is gespeculeerd dat het geld werd gebruikt om schikkingen te sluiten met slachtoffers van kerkelijk misbruik, of om een zaak op te zetten tegen kardinaal George Pell, die begin 2020 werd vrijgesproken van misbruik, na iets meer dan een jaar in de gevangenis. Pell was eerder prefect van het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie.
Umbers: “Het is niet meer dan logisch dat wij als bisschoppen meer details vragen van AUSTRAC, en ook dat de Australische federale politie nader onderzoek doet.”
“In tegenstelling tot populaire stereotypen, beschikt de Kerk simpelweg niet over zulke sommen geld”, zo voegt de Australische hulpbisschop daar aan toe. “Het Vaticaan werkt met een budget dat vergelijkbaar is met een middelgroot Australisch bedrijf. Als dit een witwasoperatie is, moeten we ervoor zorgen dat eventuele misdrijven worden blootgelegd en aangepakt.”