10 november 2020

Australische media voor rechter om overtreden publicatieverbod tijdens proces Pell

Enkele Australische media en journalisten staan deze week terecht wegens het overtreden van het publicatieverbod dat werd uitgevaardigd tijdens het proces tegen kardinaal George Pell. 

Pell werd eerder dit jaar vrijgesproken van seksueel misbruik van minderjarigen.

Volgens persbureau AP zouden in totaal achttien journalisten en twaalf mediaorganisaties te maken kunnen krijgen met strafmaatregelen, waaronder gevangenisstraffen of boetes, als ze schuldig worden bevonden door het Hooggerechtshof van de staat Victoria.

Verbod op verslaggeving

De rechtbank van Victoria verbood in juni 2018 verslaggeving in de media over het proces van Pell. Dat gebeurde op verzoek van de aanklager. Hiermee wilde de rechtbank voorkomen dat berichten over het vonnis zouden leiden tot beïnvloeding van een tweede proces.

De eerste rechtszaak tegen Pell liep in de vroege herfst van 2018 vast. In december 2018 werd hij veroordeeld tijdens een nieuw proces dat vijf weken duurde.

Pell kreeg zes jaar gevangenisstraf. Hij zat dertien maanden vast voordat zijn veroordeling werd vernietigd en hij werd vrijgelaten in april 2020.

Controversieel

Het controversiële publicatieverbod voor de media was van toepassing op alle staten en territoria van Australië, en gold voor iedere mediaformaat dat binnen Australië toegankelijk is.

Verschillende internationale media, waaronder CNA, brachten wel nieuws over het proces en het vonnis, maar waren soms genoodzaakt om de online-berichtgeving in Australië niet te plaatsen, om te voldoen aan het gerechtelijk bevel.

Toch berichten

Op 11 december 2018 meldde de Amerikaans mediakanaal The Daily Beast, voor het eerst dat Pell unaniem schuldig was bevonden door een jury. Die oordeelde dat hij in 1996, toen hij aartsbisschop van Melbourne was, twee misdienaars zou hebben misbruikt.

Sommige Australische media probeerden via omwegen te berichten over het vonnis. Volgens AP moedigde radiojournalist Chris Smit zijn luisteraars aan om op Google een search te doen naar berichten over het vonnis in internationale media.

‘Gecensureerd’

Andere media pakten het anders aan. De Australische krant The Herald Sun publiceerde op 12 december 2018 een voorpaginaverhaal onder de kop ‘CENSORED’, waarin stond dat “de wereld een heel belangrijk verhaal leest dat relevant is voor inwoners uit de staat Victoria”: “The Herald Sun mag geen details over dit belangrijke nieuws publiceren. Maar geloof ons, het is een verhaal dat verdient om gelezen te worden.”

Mogelijke straffen

De betreffende journalisten en mediaorganisaties riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar en boetes die kunnen oplopen tot ruim 60.000 euro voor individuen en bijna 500.000 Australische dollars (308.499 euro) voor bedrijven.

Het proces, dat virtueel en zonder jury plaatsvindt vanwege coronabeperkingen, zal naar verwachting twee of drie weken duren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl