30 oktober 2020

AVG-nieuws: vragen over het streamen van kerkelijke vieringen

Bron: rkkerk.nl

In deze coronatijd wordt er door veel parochies een live stream via internet verzorgd, om zo de mensen thuis via internet de mis mee te laten vieren. Dit roept met het oog op de privacywetgeving zoals geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) echter een aantal vragen op. In dit bericht leest u een aantal van deze vragen met de antwoorden op een rij:

Zijn er privacyrichtlijnen over het streamen van kerkelijke vieringen via internet?

Ja. Personen kunnen herkenbaar in beeld komen bij het streamen van een kerkelijke viering. Als mensen herkenbaar in beeld komen, moet er rekening worden gehouden met hun privacy rechten. Over privacy rechten in relatie tot audio- en beeldmateriaal is er een praktische handleiding gepubliceerd. In deze praktische handleiding vindt u regels en aandachtspunten waar u op moet letten voordat een streaming wordt opgestart.

Gelden de regels over bewaartermijnen ook voor eerdere uitzendingen die online staan?

Ja, als er personen herkenbaar in beeld komen zeker. Dan gelden de gebruikelijke regels die de AVG voorschrijft over bewaartermijnen. Oude uitzendingen mogen niet eindeloos online blijven staan. Het parochiebestuur dient vooraf te bepalen wat het doel is van de publicatie online en wat daarvoor een geschikte bewaartermijn is. Als het doel van de uitzending is dat parochianen de viering die ze niet kunnen bijwonen, kunnen terugkijken dan ligt een bewaartermijn van een paar weken voor de hand. Overigens, ook voor eerdere uitzendingen op YouTube en Facebook geldt hetgeen hierboven geschreven is over bewaartermijnen.

Als er een cantor zingt of orgelspel klinkt hoe zit het dan met de muziekrechten?

Als de parochie een kerkelijke viering streamt moet er goed worden nagedacht hoe het zit met de muziekrechten. Voor het online streamen  van muziek is geen collectief contract afgesloten. Als er muziek klinkt tijdens de viering die gestreamd wordt, kan het dus zijn dat de parochie zelf een streaminglicentie moet afsluiten met Buma/Stemra.

Hoe zit het dan als de kerkelijke viering gestreamd wordt via YouTube of Facebook?

Als er een kerkelijke viering wordt gestreamd via YouTube of Facebook dan heeft het platform reeds de muziekrechten afgekocht. Als een kerkelijke viering wordt uitgezonden via een van deze twee kanalen, dan hoeft de parochie zelf geen streaminglicentie af te sluiten.
Tags: , ,

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl