7 december 2020

Begrip en kritiek na afzeggen pausbezoek aan Mariabeeld

In het door de coronapandemie zo zwaar getekende jaar 2020 is nu ook een bij de Romeinen zeer geliefd evenement afgezegd: het bezoek dat de paus traditioneel op 8 december bij gelegenheid van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis brengt aan het Mariabeeld op Piazza Mignanelli, op een steenworp afstand van de Spaanse Trappen.

Achter gesloten deuren

Het is een traditie die al 62 jaar teruggaat. Elk jaar trotseren honderden gelovigen, onder wie veel zieken, de decemberkou om samen met de paus te bidden bij het beeld.

Juist om te voorkomen dat het publiek, ondanks de in Italië geldende coronamaatregelen, toch samendromt op het kleine plein, heeft Franciscus besloten het evenement dit jaar te annuleren. Hij zal nu achter gesloten deuren een gebed uitspreken.

Risico op besmetting

Dat werd bekend gemaakt door Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni. Hij zei: “De keuze om dinsdag niet naar het Piazza di Spagna te gaan voor het traditionele eerbetoon aan Maria Onbevlekt Ontvangenis, heeft te maken met de voortdurende gezondheidssituatie en met het feit dat we elk risico op besmetting door groepsvorming willen voorkomen.”

De paus zal dus “privé” bidden. Waar hij dat zal doen, is niet bekend gemaakt. Mogelijk doet hij dat in de Sint-Pieter, of misschien in de kapel van Domus Santa Marta waar aan de linkerkant een bronzen beeld staat van Maria met het kindje Jezus op de arm.

Begrip en kritiek

Veel mensen juichten de keuze van Franciscus toe om zijn verantwoordelijkheid te nemen jegens de inwoners van de stad waar hij de bisschop van is.

Desondanks was er kritiek uit de traditionalistische hoek. Het gebed had volgens die mensen best georganiseerd kunnen worden met enkel genodigden, of op een later tijdstip met afsluiting van het hele gebied rond het standbeeld.

Grote devotie

In ieder geval zal paus Franciscus met pijn in het hart tot zijn keuze zijn gekomen. Vanaf het begin van zijn pontificaat heeft hij blijk gegeven van een grote devotie voor het Mariabeeld. Dat werd gemaakt door architect Luigi Poletti en beeldhouwer Giuseppe Obici ter ere van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.

Dat dogma werd in 1854 afgekondigd door paus Pius XI met de constitutie Ineffabilis Deus. Het was ook Pius XI die de wens uitsprak dat er in Rome een standbeeld zou worden opgericht. Daardoor zouden ook toekomstige generaties aan deze gebeurtenis herinnerd worden.

Jaarlijks bezoek van de paus

De inauguratie van het beeld was in 1856. Paus Pius XII bracht als eerste een eerbetoon door bloemen aan Maria te sturen. Het jaarlijkse gebed op 8 december was echter een idee van paus Johannes XXIII. Elke paus na hem ging ermee door, te beginnen bij Paulus VI die er bad bij de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie (8 december 1965).

Franciscus heeft het voorbeeld van zijn voorgangers gevolgd. Hij voegde er nog een extra element aan toe, namelijk een bezoek aan de basiliek van Santa Maria Maggiore om een eerbetoon te brengen aan de Salus Populi Romani, de Maria-icoon waarvan gezegd wordt dat die geschilderd is door St.-Lucia.

Wel een bloemenkrans

Ook al bezoekt de paus het Mariabeeld bij de Spaanse Trappen morgen niet, één traditie gaat wel door: zoals elk jaar zullen brandweerlieden vroeg in de ochtend naar het plein gaan. Daar beklimmen ze een vier meter hoge ladder om een bloemenkrans aan de arm van Maria te hangen.

De vicaris van Rome, kardinaal Angelo De Donatis, heeft intussen aan de Romeinen gevraagd om thuis te blijven en daar te bidden. Hij stuurde daartoe ook een speciaal Mariagebed toe. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl