26 november 2020

Belgische Kerk blijft bij opschorting publieke vieringen

Een groep Belgische katholieken pleit ervoor de Missen in België weer publiek toegankelijk te maken. Ze doen dat in een petitie die ze gisteren naar de Belgische bisschoppenconferentie en de pauselijk nuntius stuurden.

Daarin vraagt het ‘Comité Bezorgde Katholieken’ om terugkeer naar de situatie van voor de huidige lockdown, toen met inachtneming van veiligheidsmaatregelen wel een beperkt aantal mensen de Mis mocht bijwonen. Ze verwijzen daarbij naar de situatie in Nederland en Frankrijk. De online petitie werd volgens het comité binnen enkele dagen door vijfhonderd mensen ondertekend.

Bisschoppen: ‘Begrip, maar werken mee met regering’

De bisschoppenconferentie laat desgevraagd weten de petitie naast zich neer te leggen en bij het besluit te blijven om de publieke vieringen tot ten minste 13 december op te schorten. “We hebben alle respect en begrip voor de gelovigen die de Missen weer toegankelijk willen maken voor publiek, maar geven onze volledige medewerking aan dat wat de regering nodig acht”, zegt woordvoerder Geert De Kerpel.

Deze reactie moet volgens De Kerpel worden gezien in de context van de coronacrisis. “In België zijn al meer dan 15.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dagelijks sterven hier nog steeds veel mensen aan. Dit zijn veel grotere aantallen dan bij een andere ‘ramp’. Natuurlijk zou ik de Mis ook liever samen willen vieren. Maar in het kader van de huidige situatie willen we maximaal solidair aan de regering zijn.”

Om het virus in te dammen heeft de Belgische regering een pakket strenge maatregelen genomen. Zo zijn alle niet-essentiële winkels gesloten, evenals alle horecagelegenheden. Mensen moeten thuiswerken en tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends geldt een nachtklok.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Eerdere rechtszaak

Tijdens de eerste lockdown, eerder dit jaar, spanden enkele katholieken een rechtszaak aan om de gesloten kerken open te krijgen. Ze vingen bot bij de Raad van State, onder meer omdat op dat moment al versoepelingen op komst waren.

“Het is uiteindelijk de regering die over de coronamaatregelen beslist”, aldus De Kerpel. “Ik verwacht niet dat de regering nu anders zal beslissen.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl