9 december 2020

Belgische Raad van State haalt streep door 'Misverbod'

De Belgische regering moet erediensten, waaronder katholieke Missen, op beperkte schaal toch toestaan. Dat oordeelde de Belgische Raad van State dinsdag na een klacht van Joodse organisaties, melden Belgische media.

De regering ging vandaag met de verschillende geloofsgemeenschappen in het land om de tafel om te kijken hoe aan de uitspraak vorm kan worden gegeven.

Nieuwe lockdown

Sinds begin november een nieuwe lockdown van kracht werd, waren publieke erediensten in België grotendeels verboden. Het verbod gold eerst tot 13 december en werd vervolgens verlengd tot in januari.

Volgens de Raad is het echter “niet proportioneel” dat de overheid “zelfs niet in de mogelijkheid heeft voorzien om de collectieve uitoefening van de eredienst ten minste, bij wijze van uitzondering en onder voorwaarden, te laten doorgaan in bepaalde gevallen, eventueel enkel op aanvraag met opgave van plaats en tijdstip”.

Onrust onder gelovigen

De opschorting van publieke erediensten zorgde niet alleen onder de Joodse gemeenschap voor onrust. Belgische katholieken vroegen zich af of Misbezoek met inachtneming van veiligheidsmaatregelen niet toch mogelijk kon zijn.

Dat publieke vieringen niet toegestaan waren, maar bijvoorbeeld niet-essentiële winkels wel open mogen, was tegen het zere been. Er ontstonden verschillende losse initiatieven van katholieken die om versoepeling van de maatregel vroegen.

‘Geloof is bron van kracht en liefde’

In een recente open brief aan premier De Croo sprak een groep katholieken van een “echt gebrek aan kennis rond wat voor heel wat gelovigen fundamenteel is in hun dagelijks leven, en dit ondanks een strikt protocol opgemaakt door de bisschoppen van België, in samenspraak met de autoriteiten. Dit stilzwijgen klinkt als een misprijzen van het geloof, dat voor zoveel medeburgers een bron van kracht en liefde betekent”.

Petitie

Een andere groep lanceerde een petitie om toch publieke vieringen mogelijk te maken, die onlangs aan de Belgische bisschoppenconferentie werd toegestuurd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Die liet bij monde van een woordvoerder weten zelf uiteraard ook uit te zien naar hervatting van de publieke vieringen, maar gezien de slechte ‘coronasituatie’ in het land “onze volledige medewerking te geven aan dat wat de regering nodig acht”.

Spontane initiatieven

Theoloog Jonas Coenaerts was bij de petitie betrokken. Dergelijke initiatieven “ontstaan meestal spontaan”, zegt hij in gesprek met KN.

“Mensen spreken elkaar en willen opstaan tegen de maatregelen die ons niet tot de Eucharistie toelaten. Maar het zijn vooral de jonge gezinnen, die heel bewust met het katholieke geloof bezig zijn, die zich er het meest voor inzetten.”

‘We missen een stem die spreekt’

Naar het voorbeeld van Frankrijk is er ook het initiatief om op dinsdagen in de Advent bij kerken en kathedralen bijeen te komen, en op veilige afstand van elkaar de rozenkrans te bidden.

Coenaerts vindt dat de regering met het ‘Misverbod’ de Kerk aan de kant zette, en had gehoopt ook van de bisschoppen een dergelijk geluid te horen. “We missen een stem die spreekt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bot gevangen

Tijdens de eerste lockdown, eerder dit jaar, spanden katholieken al een zaak aan om de ook toen gesloten kerken open te krijgen. Ze vingen bot bij de Raad van State, onder meer omdat op dat moment al versoepelingen op komst waren.

De groep had nu opnieuw juridische stappen willen nemen, maar dat is na de uitspraak van dinsdag niet meer nodig.

‘Zeer gelukkig’ met uitspraak

“We zijn zeer gelukkig dat het de Joodse organisaties gelukt is, want het resultaat geldt voor alle godsdiensten”, zegt woordvoerder Joseph Junker van de groep. “Ons doel is dus bereikt zonder nog eens te moeten pleiten.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl