18 september 2020

Benedictijnen Egmond nemen protestants kerkje over

De benedictijnen van Egmond hebben een naburig protestants kerkje overgenomen. Het werd eeuwen geleden gebouwd op de fundamenten van de oude abdij. Vandaag vond de officiële overdracht plaats.

“Dit is historisch heel mooi”, zegt broeder Gerard Mathijsen, voormalig abt van de Sint-Adelbertabdij.

Het kerkje is gebouwd op de fundamenten en met stenen van de oude, tijdens de Reformatie verwoeste abdij. “Voor ons is het een dierbare plek, vlakbij de abdij”, vertelt Mathijssen. “Dit was een aanbod dat je maar eens in de 300 jaar krijgt.”

Interesse in het gebouw

Vijf jaar geleden zocht de dominee van de PKN-gemeente contact met de abdij. Het kerkbezoek nam af, ze koesterden het kerkje en vroegen zich af of de abdij geen interesse had in het gebouw.

“Dat hadden we natuurlijk wel”, vertelt de toenmalig abt. “Toen de abdij opnieuw gesticht werd na de Reformatie, dacht men ook aan die plek, maar de bisschoppen wilden geen ruzie met de protestanten toentertijd.”

Mooi staaltje oecumene

Er volgden jaren van gesprekken tussen beide partijen, de financiële kant moest ook geregeld worden en dat is “niet onze sterkste kant”, aldus Mathijssen. Uiteindelijk is dit allemaal goed en vriendschappelijk verlopen; de broeders gaan vandaag naar de notaris. De dominee neemt de champagne mee. Een mooi staaltje oecumene, vindt Mathijssen.

Geen kapel, ‘misschien een kluis’

Het kerkje gaat niet gebruikt worden als kapel, in overleg mag de PKN-gemeente er nog enkele malen per jaar gebruik van maken. De monniken hebben plannen om het te gebruiken als presentatieruimte, voor concerten of voor meditatiemomenten.

“Een jonge broeder heeft er al eens een tijd gezeten om zijn huiswerk rustig te kunnen maken. Misschien kunnen de broeders het als kluis gebruiken, wanneer zij alleen willen zijn,” bedenkt Mathijssen.

Begraafplaats

Ook zou de omringende begraafplaats gebruikt kunnen worden om inkomsten te genereren voor de abdij. Bij de trappistinnen in Oosterbeek en de benedictijnen van Doetinchem gebeurt dit ook al, aldus de voormalig abt.

De sleutels gekregen

De afscheidsviering twee weken geleden was best emotioneel, vertelt de broeder. “De dominee was heel aardig voor de abdij. Zij overhandigde mij symbolisch de sleutels en zei: ‘We hadden geen betere opvolgers kunnen krijgen.’”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl