28 oktober 2020

Benedictus distantieert zich van omstreden katholieke beweging

“Relaties en huwelijken werden tot stand gebracht en gescheiden”, zo staat te lezen in het rapport, “afhankelijk van het feit of de gemeenschapsvergadering dit gunstig vond voor het leven van de gemeenschap. De gemeenschapsvergadering besliste of en wanneer een echtpaar kinderen mocht of zou moeten krijgen.”

‘Zonde tegen Heilige Geest’

Bovendien werden afwijkende meningen gezien als een zonde tegen de Heilige Geest. De gemeenschap strafte daarvoor niet alleen individuele leden, maar zelfs hun familieleden. Privé-inkomen werd aangewend voor kerkdoeleinden.

‘Vreselijke verdraaiingen’

Benedictus vertelde Herder Korrespondenz dat hij de groep kerkelijke erkenning had gegeven in zijn tijd als aartsbisschop van München en Freising, omdat hij “hen wilde vergezellen tot het ware geloof”.

Hij voegde eraan toe dat hij aanvankelijk niet besefte dat “vreselijke verdraaiingen van het geloof ook mogelijk waren” in dat proces: “Ik betreur het ten zeerste dat dit de indruk wekte dat alle activiteiten van de gemeenschap werden goedgekeurd door de aartsbisschop.”

Veelbelovende nieuwe beweging

Een tijdlang werd de gemeenschap, in 1948 opgericht door een echtpaar in Beieren, beschouwd als een van de meest veelbelovende nieuwe bewegingen in de katholieke Kerk. De KIG omschreef zichzelf als “een plek voor een verlicht en zuiver christendom”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 1978 kreeg men kerkelijke erkenning van de toenmalige aartsbisschoppen van Paderborn en München, Johannes Degenhardt en Joseph Ratzinger (later Benedictus XVI). In 1985 kreeg de gemeenschap de status van openbare vereniging onder kerkelijk recht.

Mogelijke maatregelen

Het aartsbisdom München en Freising verklaarde in reactie op een vraag van het Duitse persbureau KNA dat het onderzoek naar de KIG inmiddels is afgerond.

Mogelijke maatregelen worden momenteel onderzocht, hoewel alle KIG-leden binnen het aartsbisdom zijn afgetreden en daardoor aan het onderzoek ontsnapten, aldus het aartsbisdom. De vereniging zou kerkrechtelijk ontbonden kunnen worden door de huidige aartsbisschop van München, kardinaal Reinhard Marx.

‘Laster’

Vooraanstaande leden van de KIG spreken in een reactie van “kwaadaardige laster”, waar zij vanaf het begin onder hebben geleden en die “ondanks kerkelijke erkenning niet is afgenomen”.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl