1 maart 2021

Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden

“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige voormalige paus aan journalist Massimo Franco tijdens een privébezoek.

Gewetensvolle keuze

“Sommige van mijn vrienden die een beetje ‘fanatiek’ zijn, zijn nog steeds boos, ze wilden mijn keuze niet accepteren. Ik denk aan de complottheorieën die erop volgden: sommigen zeiden dat het kwam door het Vatileaks-schandaal, sommigen zeiden dat het kwam door een samenzwering van de ‘homolobby’, sommigen zeiden dat het kwam door de zaak van de conservatieve Pius X-theoloog Richard Williamson.”

“Ze willen niet geloven dat ik in goed geweten mijn keuze maakte. Maar mijn geweten is in orde.”

Eén paus

Hij onderstreepte ook dat er maar één paus is – Franciscus – in plaats van twee.

Benedictus XVI kondigde zijn ontslag aan op 11 februari 2013. Zijn ontslag trad in werking op 28 februari 2013, toen hij de eerste paus in bijna 600 jaar werd die aftrad.

Irakreis

In het interview zei Benedictus verder dat hij bidt voor het succes van de reis van paus Franciscus naar Irak deze week.

“Helaas valt het op een heel moeilijk moment, waardoor het ook een gevaarlijke reis wordt: om veiligheidsredenen en voor COVID. En dan is er de onstabiele situatie in Irak. Ik zal Franciscus vergezellen met mijn gebeden.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

16 april 2021
Noord-Ierse christelijke leiders roepen politici op 'kwetsbare vrede' te bewaren
Christelijke leiders in Noord-Ierland vragen politici om hun inzet voor vrede en verzoening na de “hartverscheurende taferelen”...
Lees verder
16 april 2021
'Zeer zorgwekkend': minder Mexicanen noemen zich katholiek
De apostolische nuntius van Mexico dringt er bij de bisschoppen van het land op aan “de werkelijkheid in de ogen te kijken” nu...
Lees verder
16 april 2021
Franse kardinaal definitief vrijgesproken van nalatigheid
De Franse kardinaal Philippe Barbarin is woensdag door het Hof van Cassatie vrijgesproken van het niet melden van seksueel misbruik...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl