17 november 2020

Biden tegen katholieke hulporganisatie: maximum aantal vluchtelingen omhoog

Enkele weken nadat de regering-Trump aankondigde het maximum aantal vluchtelingen tot een historisch dieptepunt terug te brengen, kondigde president-elect Joe Biden een drastische koerswijziging aan.

Biden richtte zich in een vooraf opgenomen video tot de deelnemers aan een virtueel evenement ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Jesuit Refugee Service, de internationale vluchtelingenorganisatie van de jezuïeten. Hij zei dat zijn regering het plafond van 15.000, dat door de Trump-regering is vastgesteld voor het jaar 2021, zal verhogen tot 125.000 vluchtelingen.

Gestage verlaging

Tijdens het presidentschap van Trump heeft de Amerikaanse bisschoppenconferentie, samen met andere katholieke organisaties en een verscheidenheid aan religieuze en seculiere groepen, herhaaldelijk opgeroepen om meer vluchtelingen het land binnen te laten, gezien het recordaantal gedwongen ontheemden wereldwijd – bijna 80 miljoen, volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Direct na zijn aantreden in januari 2017 kondigde Trump aan dat hij de limiet van 110.000 die onder de regering-Obama was toegestaan, zou verlagen tot 50.000. De regering verlaagde het aantal vervolgens consequent elk boekjaar.

‘Baken van hoop’

Biden zei in de video voor het JRS-evenement dat hij zou terugkeren naar de opwaartse trend die de VS hadden doorgemaakt sinds het federale Amerikaanse vluchtelingenprogramma in 1980 begon.

“De Verenigde Staten zijn lang een baken van hoop geweest voor de kansarmen en onderdrukten, een leider in het hervestigen van vluchtelingen en van humanitaire acties. Ik beloof dat ik als president die trotse erfenis voor ons land zal terugvorderen”, aldus Biden.

Infrastructuur afgebroken

Ashley Feasley, beleidsdirectrice van de migratiedienst van de Amerikaanse bisschoppen, reageert positief maar waarschuwt dat deze beleidswijziging voor de VS wel enige praktische moeite zal kosten, omdat veel van de infrastructuur voor de vluchtelingenopvang de voorbije jaren is afgebroken, en ook relaties met vluchtelingenorganisaties wereldwijd lang niet zo warm meer zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zelfs als Biden op zijn eerste werkdag met het herstel daarvan begint, zal het hem de nodige tijd kosten om het vluchtelingenprogramma terug te krijgen op het niveau van voor Trump, aldus Feasly. “Ik verwacht niet dat we komend jaar al 125.000 vluchtelingen kunnen opvangen, maar ik denk wel dat de heropbouw van de infrastructuurmogelijk is.”

Ook paus feliciteert JRS

Niet alleen Joe Biden sprak tijdens het online evenement zijn lof uit voor de inspanningen van katholieke hulpinstanties als de JRS, ook paus Franciscus bracht via een brief zijn felicitaties en waardering over voor hun pastorale zorg en humanitaire hulp aan vluchtelingen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl