9 oktober 2020

Bisdom sleept staat New York voor rechter wegens coronamaatregelen

De bisschop vindt dat “ons recht op godsdienstuitoefening” wordt belemmerd door ook bij grote kerken het toegelaten aantal kerkgangers opnieuw zo in te perken.

Kerken waren zestien weken dicht

De kerken in New York waren zestien weken gesloten. Toen de weekendmissen vanaf 5 juli weer bezocht mochten worden, was dit onder strikte voorwaarden. De protocollen met voorzorgsmaatregelen tegen het virus, werden in samenwerking met een voormalige commissaris van de gemeente New York opgesteld.

Maatregelen zijn ‘gewoon verkeerd’

Volgens de advocaat van het bisdom hebben overheidsfunctionarissen “de heilige plicht om goed te doen”, maar zijn de huidige maatregelen “gewoon verkeerd en dwars. Als de recente maatregel standhoudt, zullen parochianen deze zondag niet naar de Mis kunnen gaan, ook al heeft het bisdom er alles aan gedaan om te zorgen voor veilige omstandigheden in zijn kerken”.

‘Onrecht voorkomen’

Als dit gebeurt, zal aan de gelovigen van het bisdom “het meest fundamentele recht – de vrije uitoefening van religie – zonder enige legitieme reden worden ontzegd”, zei hij. “Daarom zijn we naar de rechtbank gegaan, om dit onrecht te voorkomen. Dus vragen we de rechtbank om te voorkomen dat deze maatregel van kracht wordt.”

‘Belediging’

Volgens het bisdom is de staat New York “volledig voorbijgegaan aan het feit dat onze veiligheidsprotocollen hebben gewerkt. Het is een belediging om nogmaals iedereen te straffen die veilig naar de kerk is teruggekeerd”.

Huidige maatregelen bisdom

De kerkgangers dragen volgens het bisdom mondkapjes tijdens de Mis en houden ruim afstand tot elkaar. Er staan desinfecterende middelen bij de ingangen, de kerken worden schoongemaakt en er wordt ontsmet na de Mis. “Er is enorm veel tijd aan besteed, evenals middelen en geld, om deze strikte vereisten uit te voeren en zo de veiligheid van ons allemaal te verzekeren.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl