5 januari 2021

Bisschop Bätzing: ‘Synodale Weg' vervolgen in dialoog met Rome

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, wil dat hervormingen die worden besproken tijdens de ‘Synodale Weg’ van de Kerk in Duitsland worden beslist en geïmplementeerd in nauwe samenwerking met het Vaticaan.

“We moeten en zullen Rome al tijdens het proces goed op de hoogte houden, en niet alleen over de resultaten”, zei Bätzing tegen het Duitse katholieke persbureau KNA. “Ik heb hierover al gesprekken gevoerd in het Vaticaan, dus ik zou het gesprek in Rome met het presidium van de Synodale Weg zo snel mogelijk willen hervatten.”

Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat de secretaris-generaal van de bisschoppensynode in Rome, kardinaal Mario Grech, “ook naar ons zal komen, misschien naar de tweede synodale vergadering.” Daar zou hij volgens de bisschop kunnen zien dat de huidige hervormingsinspanningen zijn gebaseerd op de fundamenten van het Tweede Vaticaans Concilie en de Synode van Würzburg.

De ‘Gezamenlijke Synode van de Bisdommen in de Bondsrepubliek Duitsland’, bekend als Würzburger Synode, liep van 1971 tot 1975. De  bisschoppen en vertegenwoordigers van de leken bespraken er hervormingen naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie.

‘Synodale Weg is noodzakelijk’

Uit de Synode van Würzburg kwamen eisen voort die nooit door Rome zijn aangenomen, maar die tijdens de Synodale Weg opnieuw ter tafel komen. Het gaat dan onder meer om openstelling van het diaconaat voor vrouwen en van het priesterambt voor gehuwde mannen.

De bisschop van Limburg benadrukte dat hij de onrust die sommigen in dit opzicht voelden, kon begrijpen. “De overgrote meerderheid van getrouwe katholieken in ons land wil verandering, en daarom is de Synodale Weg zo noodzakelijk”, zei hij. Als de Kerk deze “dringende vragen” niet onder ogen zou zien, zou ze haar geloofwaardigheid verliezen.

Bätzing voegde eraan toe dat hij zou willen dat in de volgende fasen van de Synodale Weg nog meer rekening wordt gehouden met de teksten van de Synode van Würzburg “omdat we kunnen voortbouwen op veel dat daar goed is doordacht, ook al is het nog niet overal geïmplementeerd”.

Op de vraag of de Synodale Weg bedoeld is als voorloper van een Derde Vaticaans Concilie, zei Bätzing: “De Kerk in Duitsland is niet uit op een Concilie in Rome. Maar waarschijnlijk zullen we al een impuls geven aan de kwesties die alleen een Concilie kan beslissen.”

De Synodale Weg is uniek en wordt volgens de bisschop in andere landen zeer nauwlettend in de gaten gehouden, “ook met dankbaarheid trouwens”. Daarom moet de Weg volgens hem zorgvuldig en aandachtig worden vervolgd, “in dialoog met Rome, om de Kerk hier in ons land vooruit te helpen. Als dit een positief effect kan hebben op de wereldwijde Kerk – bijvoorbeeld voor de wereldbisschoppensynode in oktober 2022, dan zou dat een verheugend resultaat zijn”.

Synodale Weg zeker niet onomstreden

Overigens is de Synodale Weg zeker niet onomstreden. In het Vaticaan worden de ontwikkelingen in Duitsland tot op het hoogste niveau met argusogen gevolgd, en ook binnen de Duitse Kerk zelf klinkt enige kritiek.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

27 januari 2021
Opnieuw gekibbel tussen Duitse theologen en het Vaticaan over intercommunie
De Duitse oecumenische werkgroep van protestantse en katholieke theologen heeft het Vaticaan onaangenaam verrast met hun nieuwe verklaring...
Lees verder
27 januari 2021
Vicaris Vincent Goulmy benoemd tot directeur Missio Nederland
Vicaris Vincent Goulmy is benoemd tot Nationaal directeur van Missio/Pauselijke Missiewerken in Nederland. Goulmy volgt in deze...
Lees verder
27 januari 2021
Waardige uitvaart voor dakloze Italiaanse ex-profvoetballer
De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski hield afgelopen maandag een uitvaartsmis voor een 64-jarige dakloze man. Ooit...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl