15 januari 2021

Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’

‘Verschil van inzicht’

Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid leggen bij de diocesane bisschop. Mgr. Punt kon terecht menen dat hij die hier kon nemen”.

Hij wil dan ook niet zeggen dat zijn voorganger teruggefloten is, “want naar hem is toen hij nog zittend bisschop was, geen formele stap gezet. Al is de laatste ontwikkeling voor hem natuurlijk niet prettig, hij heeft de stap naar erkenning in 2002 in volle overtuiging gezet”.

“De Congregatie is opnieuw gaan communiceren over de kwestie na die vraag vanuit Libanon afgelopen jaar. Daardoor werd duidelijk dat er een verschil van inzicht was.”

Blij met goedkeuring devotie

Hendriks geeft aan blij te zijn dat de devotie nu wel goedgekeurd is. “Het betekent dat de publieke verering kan doorgaan, dus bijvoorbeeld ook de gebedsdagen en het werk van de Familie van Maria, die de kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren beheert. Voor de meeste mensen draait het bij de Vrouwe om de devotie, en niet per se om de boodschappen en de verschijningen.”

Het boek van de verschijningen definitief dicht?

Of het boek van de verschijningen nu definitief dicht is, is overigens de vraag. Er is de facto een streep door de erkenning van bovennatuurlijkheid gehaald. Dat gebeurt echter met een verwijzing naar het oordeel van bisschop Huibers, dat nog altijd minder straf is dan een formeel en definitief ‘er is vastgesteld dat de verschijningen niet bovennatuurlijk zijn’.

Gevraagd of de deur definitief gesloten is, zegt Hendriks: “Je weet het natuurlijk nooit, maar op dit moment staat de Congregatie op het standpunt dat de devotie zelf en de niet erkende verschijningen niet verbonden moeten worden.”

Lees het hele interview met mgr. Hendriks en de analyse ‘De ene Vrouwe is de andere niet’ in KN van deze week.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl