19 november 2020

Bisschop tekent brief aan Rutte: 'Bescherm christelijk erfgoed Nagorno-Karabach'

De Haarlemse bisschop Jan Hendriks heeft samen met de voorzitter van de Raad van Kerken Amsterdam en (aarts)bisschoppen van oosters-orthodoxe kerken een brief aan premier Rutte ondertekend om het Armeens cultureel-religieus erfgoed in de regio Nagorno-Karabach te beschermen.

Door het staakt-het-vuren van 9 november hebben de Armeniërs de zeggenschap over tientallen veelal vroegchristelijke monumenten in het door Azerbeidzjan en Armenië betwiste gebied verloren.

Universele waarde

“Van harte hopen we dat de moeilijke situatie waarin deze regio zich bevindt tot een werkelijk bestendige, vreedzame oplossing mag komen”, schrijft mgr. Hendriks op zijn weblog arsacal.nl.

Sinds de jaren negentig is er onder Azerbeidzjaans gezag veel christelijk erfgoed in de regio vernietigd, zoals een begraafplaats met duizenden kruisstenen in Julfa, eind jaren negentig. In het gebied bevindt zich een groot aantal Armeense monumenten, kloostercomplexen en kerken. Velen zijn zeer oud en gaan terug op de eerste eeuwen van onze tijdrekening, stelt de brief aan premier Rutte, die gedateerd is op 16 november.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Acuut gevaar

“In acht nemende de eerste tekenen van schending van Armeense kerken en andere culturele en religieuze objecten in Nagorno-Karabach na de verovering van de desbetreffende gebieden door het Azerbeidzjaanse leger, verzoeken wij u dit acute gevaar te onderkennen en op korte termijn stappen te ondernemen, bij voorkeur in internationaal verband, om dit cultureel en religieus erfgoed in Nagorno-Karabach te beschermen”, zo valt er in de brief te lezen.

Een kopie werd ook gestuurd aan minister Kaag en alle fracties van de Tweede Kamer.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

16 april 2021
Noord-Ierse christelijke leiders roepen politici op 'kwetsbare vrede' te bewaren
Christelijke leiders in Noord-Ierland vragen politici om hun inzet voor vrede en verzoening na de “hartverscheurende taferelen”...
Lees verder
16 april 2021
'Zeer zorgwekkend': minder Mexicanen noemen zich katholiek
De apostolische nuntius van Mexico dringt er bij de bisschoppen van het land op aan “de werkelijkheid in de ogen te kijken” nu...
Lees verder
16 april 2021
Franse kardinaal definitief vrijgesproken van nalatigheid
De Franse kardinaal Philippe Barbarin is woensdag door het Hof van Cassatie vrijgesproken van het niet melden van seksueel misbruik...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl