19 november 2020

Bisschop tekent brief aan Rutte: 'Bescherm christelijk erfgoed Nagorno-Karabach'

De Haarlemse bisschop Jan Hendriks heeft samen met de voorzitter van de Raad van Kerken Amsterdam en (aarts)bisschoppen van oosters-orthodoxe kerken een brief aan premier Rutte ondertekend om het Armeens cultureel-religieus erfgoed in de regio Nagorno-Karabach te beschermen.

Door het staakt-het-vuren van 9 november hebben de Armeniërs de zeggenschap over tientallen veelal vroegchristelijke monumenten in het door Azerbeidzjan en Armenië betwiste gebied verloren.

Universele waarde

“Van harte hopen we dat de moeilijke situatie waarin deze regio zich bevindt tot een werkelijk bestendige, vreedzame oplossing mag komen”, schrijft mgr. Hendriks op zijn weblog arsacal.nl.

Sinds de jaren negentig is er onder Azerbeidzjaans gezag veel christelijk erfgoed in de regio vernietigd, zoals een begraafplaats met duizenden kruisstenen in Julfa, eind jaren negentig. In het gebied bevindt zich een groot aantal Armeense monumenten, kloostercomplexen en kerken. Velen zijn zeer oud en gaan terug op de eerste eeuwen van onze tijdrekening, stelt de brief aan premier Rutte, die gedateerd is op 16 november.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Acuut gevaar

“In acht nemende de eerste tekenen van schending van Armeense kerken en andere culturele en religieuze objecten in Nagorno-Karabach na de verovering van de desbetreffende gebieden door het Azerbeidzjaanse leger, verzoeken wij u dit acute gevaar te onderkennen en op korte termijn stappen te ondernemen, bij voorkeur in internationaal verband, om dit cultureel en religieus erfgoed in Nagorno-Karabach te beschermen”, zo valt er in de brief te lezen.

Een kopie werd ook gestuurd aan minister Kaag en alle fracties van de Tweede Kamer.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl