8 januari 2021

Bisschoppen Centraal-Afrikaanse Republiek waarschuwen voor humanitaire crisis

Katholieke bisschoppen in de Centraal-Afrikaanse Republiek waarschuwen voor voedseltekorten en een uittocht van vluchtelingen. Twee derde van het land wordt inmiddels beheerst door rebellengroepen.

De voorzitter van de bisschoppenconferentie, bisschop Nestor-Désiré Nongo-Aziagbia, zegt dat de belangrijkste aanvoerroute vanuit Kameroen bezet is, wat tekorten en stijgende prijzen veroorzaakt. Ook zouden mensen uit hun huizen zijn verdreven.

Turbulente tijd

“Mensen leven in angst en ongerustheid”, aldus de bisschop. Het conflict loopt volgens hem het risico “te veranderen in een landelijke jacht op onschuldige mensen, uitsluitend gebaseerd op hun etniciteit of politieke gezindheid”.

“Ons land staat voor een turbulente tijd, met verhevigde gewapende botsingen tussen een rebellencoalitie en de Centraal-Afrikaanse strijdkrachten”, vertelde hij op 6 januari aan de Franse katholieke krant La Croix.

‘Weg naar vrede’

Diezelfde dag zei paus Franciscus tegen zijn virtuele kijkers, nadat hij het Angelus had gebeden: “Ik volg met aandacht en bezorgdheid de gebeurtenissen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar onlangs verkiezingen werden gehouden en mensen de wens uitspraken om door te gaan op de weg naar vrede. Daarom nodig ik alle partijen uit voor een broederlijke en respectvolle dialoog, om haat te verwerpen en alle vormen van geweld te vermijden.”

Op 27 december vonden presidents- en parlementsverkiezingen plaats, ondanks een toename van rebellenaanvallen. De rebellen behoren tot de nieuw gevormde ‘Coalition of Patriots for Change’. Deze groepering is loyaal aan de voormalige president François Bozizé, die in 2013 werd afgezet en verhinderd werd te vluchten.

De Nationale Verkiezingsautoriteit zei op 4 januari dat de presidentiële stemming met meer dan 53%, was gewonnen door de zittende president Faustin-Archange Touadéra. Hierdoor zou een tweede ronde in februari niet nodig zijn. Maar oppositiegroeperingen voerden aan dat de helft van de kiezers niet had kunnen stemmen vanwege militiegeweld.

Regeringstroepen gevlucht

Ondertussen liet de katholieke bisschop van de stad Bangassou weten dat de regeringstroepen de stad waren ontvlucht nadat de munitie op was. “Zij lieten ons alleen, terwijl God aan onze zijde bleef zwijgen.” Hij drong aan op gebed voor overlevenden.

Met de verovering van Bangassou, een diamantmijnstad met 35.000 inwoners, is twee derde van de CAR in handen van rebellen.

Kinderen geraakt door verdwaalde kogels

“Ik ben bang voor de agressiviteit van de huurlingen, die op zoek zijn naar natuurlijke hulpbronnen en rijkdom”, zei de in Spanje geboren bisschop Juan-José Aguirre Muñoz op 4 januari tegen Fides, het missiepersbureau van het Vaticaan.

“Veel onschuldige kinderen zijn geraakt door verdwaalde kogels terwijl ze probeerden te vluchten naar Congo om aan het geweld te ontsnappen. Je kijkt ze in de ogen en ze weten niets van rebellen, huurlingen of strijd om de macht. Ze horen alleen geweerschoten en explosies, en ze zijn erg bang.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Radio Ndele Luka meldde op 6 januari dat sommige burgers waren verdronken terwijl ze probeerden de Mbomou-rivier over te steken om te ontsnappen aan “intense gevechten” om twee nationale legerbases. Anderen hadden hun toevlucht gezocht in de centrale moskee van de stad en de katholieke kathedraal St. Peter Claver. Plunderingen en vandalisme hielden aan.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl