30 oktober 2020

Bisschoppen over Allerheiligen en Allerzielen: ‘Moeilijke tijd, maar houd vertrouwen’

Zeker dit jaar worden wij geconfronteerd met onze eigen sterfelijkheid en kwetsbaarheid, schrijven Nederlandse en Belgische bisschoppen in hun boodschappen voor Allerheiligen en Allerzielen.

Mgr. Smeets: ‘Menselijk bestaan is broos’

De bisschop van Roermond, mgr. Harrie Smeets, richtte zich in een videoboodschap tot de gelovigen. Op een regenachtige begraafplaats zegt hij dat we dit jaar “maar al te goed hebben gemerkt en gezien wat de sterfelijkheid en de broosheid van het menselijk bestaan is”.

“Maar ook hoe we als gelovigen mogen blijven vertrouwen dat er na dit leven een eeuwig leven is waarin we elkaar ook zullen weerzien. Dat we in die geest deze dagen van Allerheiligen en Allerzielen mogen beleven.”

Verder benadrukt Smeets het belang van naastenliefde en goede werken boven materiële bezittingen. “We kunnen uit dit leven niets meenemen, we kunnen alleen meenemen wat we aan goeds hebben gedaan.”

Bekijk hier de hele videoboodschap van mgr. Smeets:

Mgr. De Korte: ‘God is trouw’

In een brief getiteld ‘Veilig bij God’, gaat ook de bisschop van Den Bosch, mgr. Gerard de Korte, in op de huidige crisissituatie. “Wij beseffen onze eigen kwetsbaarheid en vergankelijkheid, zeker de ouderen onder ons. Onderhuids geeft de huidige stand van zaken veel onzekerheid en moedeloosheid.”

De Korte benadrukt echter dat wij ons mogen “laten inspireren door het gegeven dat wij niet de eerste christenen zijn. Wij staan op de schouders van vele generaties van gelovigen”.

Christelijke troost

Hij benadrukt het belang van troost aan nabestaanden “in deze lastige tijd”. “Christelijke troost heeft alles te maken met een wenkend perspectief. En dat perspectief vormt de levende God. Wij mogen geloven dat deze God mensen vasthoudt over de grens van dit aardse leven heen.”

“God is trouw en wij mogen leven met het perspectief eens thuis te komen bij Hem. Wij zijn geen raketten die in het heelal opbranden. Wij zijn geen eendagsvliegen die weer verdwijnen. De Schepper is ook onze Voltooier. Bij Hem zijn wij veilig.”

Lees de hele brief van mgr. De Korte hier.

Belgische bisschoppen: ‘Blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen’

De Belgische bisschoppen schreven gezamenlijk een boodschap voor Allerheiligen en Allerzielen. Daarin uiten ze hun bezorgdheid over de situatie in hun land, nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt.

Ze roepen alle gelovigen op “loyaal mee te werken met de verantwoordelijke overheden en om de afgekondigde maatregelen nauwkeurig te onderhouden. Deze burgerzin hebben we nu meer dan nodig.”

Talenten inzetten

Ook vragen ze de gelovigen “aandacht hebben voor wie in onze buurt getroffen zijn door het virus, door de maatschappelijk gevolgen ervan of door de impact van de noodzakelijke maatregelen.” De bisschoppen roepen gelovigen ook op zich als vrijwilliger te melden in sectoren die het moeilijk hebben, op de eerste plaats de medische sector, maar ook op scholen. “Wie een talent heeft, kan het nu best inzetten.”

De bisschoppen roepen op tot gebed en vertrouwen. “Juist in deze onzekere tijden vraagt de Heer dat we blijven getuigen van solidariteit en vertrouwen.”

Lees de hele boodschap van de Belgische bisschoppen hier

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 december 2020
Giving Tuesday: voor een presentje aan mensen die het nodig hebben
Vandaag trapt Sant’Egidio haar voorbereiding op het kerstfeest af met de inzamelactie ‘Giving Tuesday’. Op deze ‘internationale...
Lees verder
1 december 2020
Vaticaan: 'Niets veranderd' aan eerder oordeel over Vrouwe van Alle Volkeren
De Congregatie voor de Geloofsleer laat aan KN weten dat de bepaling over de Vrouwe van Alle Volkeren uit 1974 nog steeds geldt. De...
Lees verder
1 december 2020
Franse regering krijgt tik op vingers om beperken aantal kerkgangers
Zijn parochie liet, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen, al meer mensen toe in de maar liefst negen Missen die in het weekend...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl