25 november 2020

Brabant en de coronacrisis: ‘Samen leven werd samen lijden en samen dragen’

‘Een gevaar geworden’

“Maar plotseling is deze ideale wereld een gevaar geworden”, constateert ze. “Juist op de plekken waar mensen écht samenleven zoals studentenhuizen, verpleegtehuizen en kloosters, grijpt het virus razendsnel om zich heen.”

En dan, ziet Van der Wijst, doen de Brabanders waar ze goed in zijn: “Het werd van samen leven, een samen lijden en een samen dragen.”

Vermogen tot omdenken

Van der Wijst beschrijft de veerkracht en het vermogen tot omdenken die bij de Brabanders zichtbaar werden: over bierbrouwer Bavaria die van overgebleven alcohol desinfectiemiddel maakt en die kosteloos verspreidt onder zorginstellingen. Over de aannemer die gratis kistwagens maakt voor een uitvaartondernemer. En over jonge ondernemers die elkaar helpen door personeel uit te wisselen.

‘Iemand moet de krachtbron zijn’

Ze beschrijft zeer persoonlijke verhalen over verlies en verdriet en over hoe mensen dat lijden samen dragen. Zo is er het verhaal van zuster Agnes Vos, overste van de zusters van Liefde uit Schijndel. Zij verliest tien medezusters en haar broer aan COVID-19. Toch houdt de zuster moed.

In het boek schrijft Van der Wijst: “Ondanks de moeilijke kanten van leiding geven aan een klooster in crisis, denkt zuster Agnes geen moment: was ik maar geen overste geweest. Daarvoor houdt ze te veel van de zusters. Ze ziet het als haar plicht om de zusters op handen te dragen, juist in een crisis. ‘Iemand moet de krachtbron zijn. Dan kan ik toch niet zeggen: ik weet het ook niet meer. Zij dragen mij ook!’ Dat voelt ze in de blikken, woorden en gebaren.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Katholieke normen en waarden

Dat omzien naar elkaar, dat tijdens de crisis zo duidelijk naar voren kwam, is volgens Van der Wijst een belangrijke katholieke waarde die nog altijd diep verankerd is in de Brabantse samenleving. Volgens de schrijfster komt dat doordat de Kerk vroeger een belangrijke rol in de samenleving speelde.

“Op school kreeg ik handwerkles van zuster Agatha. We noemden haar zuster Tomata, omdat ze altijd zo snel rood kleurde als ze boos werd. Mijn eerste gedachte was vaak ‘Doe toch eens rustig’, maar daarna dacht ik stiekem ‘Eigenlijk heeft ze wel gelijk’. Katholieke waarden en normen kreeg je zo automatisch mee.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl