“Maar plotseling is deze ideale wereld een gevaar geworden”, constateert ze. “Juist op de plekken waar mensen écht samenleven zoals studentenhuizen, verpleegtehuizen en kloosters, grijpt het virus razendsnel om zich heen.”
En dan, ziet Van der Wijst, doen de Brabanders waar ze goed in zijn: “Het werd van samen leven, een samen lijden en een samen dragen.”
Van der Wijst beschrijft de veerkracht en het vermogen tot omdenken die bij de Brabanders zichtbaar werden: over bierbrouwer Bavaria die van overgebleven alcohol desinfectiemiddel maakt en die kosteloos verspreidt onder zorginstellingen. Over de aannemer die gratis kistwagens maakt voor een uitvaartondernemer. En over jonge ondernemers die elkaar helpen door personeel uit te wisselen.
Ze beschrijft zeer persoonlijke verhalen over verlies en verdriet en over hoe mensen dat lijden samen dragen. Zo is er het verhaal van zuster Agnes Vos, overste van de zusters van Liefde uit Schijndel. Zij verliest tien medezusters en haar broer aan COVID-19. Toch houdt de zuster moed.
In het boek schrijft Van der Wijst: “Ondanks de moeilijke kanten van leiding geven aan een klooster in crisis, denkt zuster Agnes geen moment: was ik maar geen overste geweest. Daarvoor houdt ze te veel van de zusters. Ze ziet het als haar plicht om de zusters op handen te dragen, juist in een crisis. ‘Iemand moet de krachtbron zijn. Dan kan ik toch niet zeggen: ik weet het ook niet meer. Zij dragen mij ook!’ Dat voelt ze in de blikken, woorden en gebaren.”
Dat omzien naar elkaar, dat tijdens de crisis zo duidelijk naar voren kwam, is volgens Van der Wijst een belangrijke katholieke waarde die nog altijd diep verankerd is in de Brabantse samenleving. Volgens de schrijfster komt dat doordat de Kerk vroeger een belangrijke rol in de samenleving speelde.
“Op school kreeg ik handwerkles van zuster Agatha. We noemden haar zuster Tomata, omdat ze altijd zo snel rood kleurde als ze boos werd. Mijn eerste gedachte was vaak ‘Doe toch eens rustig’, maar daarna dacht ik stiekem ‘Eigenlijk heeft ze wel gelijk’. Katholieke waarden en normen kreeg je zo automatisch mee.”