5 november 2020

‘Chinese regering zet zusters uit klooster’

Acht katholieke zusters zijn door Chinese autoriteiten gedwongen om uit hun klooster in de noordelijke provincie Shanxi te vertrekken. Hun huidige verblijfplaats is niet bekendgemaakt.

“Regeringsambtenaren verklaarden ons tot ‘gevaarlijke personen’ en vielen ons herhaaldelijk lastig”, zei een van de zusters volgens Bitter Winter, een tijdschrift dat zich richt op mensenrechten en religieuze vrijheid in China.

Voortdurend toezicht

“Ze vroegen ons om op te schrijven wat we sinds de kleuterschool hadden gedaan en eisten dat we al onze activiteiten van de afgelopen maanden openbaar zouden maken. Ze wilden zelfs dat we de kentekenplaten zouden onthouden van de voertuigen die we tijdens onze reizen gebruikten.”

De zusters stonden voortdurend onder toezicht van de Chinese Communistische Partij omdat ze uit het buitenland afkomstig zijn en weigerden zich aan te sluiten bij de Katholieke Patriottistische Vereniging, de door de communisten geleide ‘bovengrondse’ staatskerk.

De regering zou vier bewakingscamera’s in het klooster hebben geplaatst om de zusters en hun bezoekers in de gaten te houden, meldt het tijdschrift. “Drie personen, een politieagent en twee plaatselijke functionarissen, moesten over ons waken”, aldus een van de zusters.

Ongewenste avances

“Ze gingen vaak het klooster binnen om te informeren naar onze activiteiten, soms ’s nachts. De regering huurde zelfs enkele delinquenten in om ons lastig te vallen. Ze kwamen terwijl we kookten de keuken binnen om te rotzooien”, zei een van de zusters. Ook maakten de mannen ongewenst avances.

De zusters zouden ook zijn gedwongen om religieuze symbolen, zoals kruisen en heiligenbeelden uit het klooster te verwijderen. Men dreigde met de sloop van hun klooster als ze dit niet zouden doen.

Religieuze symbolen vervangen door Mao

De afgelopen maanden hebben de autoriteiten in de regio Shanxi mensen onder druk gezet om de religieuze symbolen in hun huizen te vervangen door afbeeldingen van oud-dictator Mao en de huidige president Xi Jinping.

Het niet naleven van deze praktijk zou ertoe kunnen leiden dat de overheid de financiële steun intrekt voor degenen die door het coronavirus zijn getroffen.

Afhankelijk van overheidssteun

Net als een groot deel van de wereld is de Chinese economie hard getroffen door de pandemie, wat betekent dat een groot aantal burgers afhankelijk is geworden van overheidssteun.

Tegelijkertijd heeft de regering volgens Bitter Winter haar toezicht op religieuze instellingen verscherpt.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

4 december 2020
Vergeten Willebrands ‘misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de twintigste eeuw’
In eigen land lijkt hij wat vergeten, maar kardinaal Jo Willebrands “was misschien wel de belangrijkste Nederlandse prelaat van de...
Lees verder
4 december 2020
Nieuwe downloads op website Vierkerstmis.nl: gratis boek, kerstkaart en meer
De website Vierkerstmis.nl is aangevuld met onder meer enkele nieuwe downloads. Zo kunnen bezoekers nu een gratis ontwerp downloaden...
Lees verder
4 december 2020
Stille nacht in Bethlehem: 7.000 mensen zonder werk in toerismesector
Het grote podium naast de boom hoefde dit jaar niet te worden opgebouwd: er zijn tijdens de feestdagen geen muzikale optredens van...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl