28 december 2020

‘Christus is het antwoord’: een unieke 'corona-Kerstmis' wereldwijd

De bisschoppen wezen erop dat de paus de internationale gemeenschap herhaaldelijk heeft opgeroepen tot hulp voor Venezuela’s problemen. Tachtig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en ten minste drie miljoen Venezolanen zijn hun land in de afgelopen tien jaar ontvlucht.

“Paus Franciscus’ steun is een constante wanneer hij zijn zorg toont voor de ernstige crisis van het Venezolaanse volk”, aldus de bisschoppen.

Honduras: ‘Laat God niet de grote afwezige zijn’

De Hondurese kardinaal Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga wees op het lot van mensen in vluchtelingenkampen wereldwijd, waar “God nu echt geen thuis heeft, waar ze hongerlijden, haat, oorlog in het Midden-Oosten”.

Ook sprak hij over de verwoestende tropische stormen die Centraal-Amerika recent troffen, waarbij onder andere meer dan honderd Hondurezen omkwamen en nog veel meer mensen alles verloren.

“Hoe verdrietig dat er in deze wereld geen plek is voor vluchtelingen, immigranten, de ouderen die alleen leven en zij die het meest in nood zijn”, zei de kardinaal, die Gods hulp vroeg om “iedere dag meer menselijk te zijn”.

En hoe tragisch al deze gebeurtenissen ook zijn, nog tragischer is het als “God geen thuis in ons hart heeft, als wij Hem niet willen ontvangen of onderdak bieden. Hoe verdrietig is het, wanneer God de grote afwezige is op het kerstfeest”.

Spanje: ‘Laat nieuwkomers niet buiten staan’

De voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie vroeg gelovigen en alle mensen van goede wil “om diegenen te verwelkomen die van ver komen, en te delen met wie niets hebben”. Kardinaal Juan Jose Omella van Barcelona zei dat Jezus’ geboorte leert dat “de grootste grootheid in het kleine ligt”.

De Heilige Familie kon Christus’ geboorte niet vieren waar, en delen met wie zij wilde. “Dat gezin dat van elders kwam was, zoals zo vaak gebeurt, een zegen, een rijkdom en een nieuw geschenk voor die samenleving”, aldus de kardinaal. “Door hen buiten te laten staan, verloren zij het beste. Laat ons dat niet gebeuren.”

Wit-Rusland: ‘Is er plek voor Jezus in ons hart?’

Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz zette op 24 december weer voet op Wit-Russische bodem na een gedwongen ballingschap van vier maanden. Hij bedankte de paus voor diens ingrijpen en zei dat de onrust in Wit-Rusland de betekenis van Kerstmis niet mag verminderen. “Want dit is de viering van een belangrijke gebeurtenis die de wereldgeschiedenis heeft veranderd. Jezus Christus kwam in het licht.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl