19 januari 2021

Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'

Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de nationale regering en media van onverschilligheid voor het huidige lijden.

“Alleen al vorig jaar werden hier minstens duizend mensen gedood. Dit is al tien jaar aan de gang. De situatie is verworden tot een keten van bloedbaden”, zo zei bisschop Melchisedech Sikuli Paluku van het bisdom Butembo-Beni dat is gelegen in de regio Noord-Kivu in Congo.

‘We voelen ons verlaten’

“Ik doe een beroep op de internationale gemeenschap om de noodkreet van mijn land te horen en de arme mensen te helpen. Omdat we dit kruis al zo lang moeten dragen, voelen we ons verlaten.”

De bisschop deed de oproep in een video die op 14 januari werd verspreid door de Duitse afdeling van de hulporganisatie Kerk in Nood. Diezelfde dag begon een delegatie van Congolese en buitenlandse bisschoppen een zesdaags bezoek aan de regio. De bisschoppen zullen volgens lokale media Missen houden en bidden voor vrede en gerechtigheid.

Langste humanitaire crisis

In een toelichting zei Kerk in Nood dat de bronnenrijke regio Noord-Kivu werd geplaagd door de zogeheten ‘Allied Democratic Forces’. Deze rebellenbeweging komt uit het naburige Oeganda en is onder leiding van een christelijke bekeerling tot de islam die zich heeft aangesloten bij de Islamitische Staat.

Kerk in Nood voegde eraan toe dat Congolese troepen en troepen van een 18.000 man sterke VN-vredesmissie er steeds niet in waren geslaagd om het “epicentrum van geweld” rond Beni tot bedaren te brengen. Er kan niet voorkomen worden dat de langste humanitaire crisis van Afrika nog steeds wordt gevoed.

De ‘machtskoek’ verdelen

“De media in ons land spreken hier niet of nauwelijks over, terwijl het onze politici alleen maar interesseert hoe ze de machtskoek kunnen delen”, zei bisschop Sikuli Paluku in zijn videoboodschap.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl