26 november 2020

Coronacrisis kost bedevaartorganisatie VNB de kop

De Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) beëindigt haar activiteiten. Vanwege de coronacrisis is er geen zicht op dat er op korte termijn weer bedevaarten geboekt zullen worden. Dit maakte de VNB woensdag bekend.

Het voortbestaan van de vereniging is financieel niet meer haalbaar, zegt voorzitter Jacques van Maaswaal desgevraagd. “Over een jaar is onze cash op. Dan kunnen we beter nu de stekker eruit trekken en alles netjes afronden.”

Geen rooskleurige toekomst

Ondanks forse bezuinigingen op vaste kosten en personeel zag de nabije toekomst er voor de VNB niet rooskleurig uit. Vrijwel alle bedevaarten die voor 2021 gepland stonden, zijn afgelast of doorgeschoven naar 2022.

Van Maaswaal denkt dat het nog wel anderhalf jaar gaat duren voordat er weer op bedevaart kan worden gegaan. Dat zal volgens hem in het “postcorona-tijdperk” zijn, wanneer de mensen gevaccineerd zijn.

Animo voor bedevaarten

Uit de reacties die de vereniging heeft ontvangen, maakt van Maaswaal op dat er voldoende animo is om op bedevaart te gaan, wanneer dat weer veilig is. “Wij ontvingen tientallen verontruste mails van mensen die over een tijdje weer op bedevaart willen.”

Zij zullen dan moeten aankloppen bij het Huis voor de Pelgrim (HvdP). Hiermee smeedde de VNB afgelopen zomer nog het plan om intensief te gaan samenwerken. “Nederland vergrijst en de katholieke Kerk is op haar retour. We moesten wel gaan samenwerken”, aldus de bestuurder.

Corona gooide roet in het eten. Een overname door het HvdP zat er volgens Van Maaswaal niet in. “Zij zouden dan onze acht medewerkers en onze activa en passiva moeten overnemen. Dat was financieel geen optie.”

Geld terug

Het VNB-netwerk van bedevaarders en vrijwilligers wordt niet door het HvdP overgenomen. “Het enige wat wij kunnen doen is deze mensen laten weten dat ze hun heil voor toekomstige bedevaarten bij het Maastrichtse huis kunnen gaan zoeken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De VNB stopt per direct met het organiseren van bedevaarten. Mensen met vouchers krijgen zo snel mogelijk hun geld terug.

“Momenteel zijn we begonnen 138 jaar bedevaartgeschiedenis over te dragen aan het Katholiek Documentatie Centrum”, zegt Van Maaswaal. “We hopen dat ergens in het voorjaar alles achter de rug is.”

Drieduizend pelgrims per jaar

De bedevaartorganisatie organiseerde jaarlijks voor ongeveer drieduizend mensen een reis. Eenzelfde aantal pelgrims gaat jaarlijks via Huis van de Pelgrim op pad.

Stichting VNB is officieel erkend door de Nederlandse bisschoppenconferentie. Sinds 1883 organiseerde men bedevaarten naar het Franse Mariaoord Lourdes. Sinds 1948 stonden ook andere bestemmingen op de rol.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl