24 september 2020

De Heer maakt alles nieuw

Ze verstevigen het sociale lichaam met hun eigen culturele, religieuze en economische middelen. Er is dus een samenwerking tussen hoog en laag, tussen de staat en het volk. Dit is juist de uitoefening van het subsidiariteitsbeginsel.

Genezingsprocessen

Iedereen moet de mogelijkheid hebben om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen in de genezingsprocessen van de maatschappij, waarvan hij deel uitmaakt. Wanneer een project wordt gestart voor sociale groepen, kunnen zij niet worden uitgesloten van deelname.

Zo werkt subsidiariteit

Bijvoorbeeld: “Wat doe jij? – Ik ga werken voor de armen. – Mooi, en wat doe je? – Ik geef les aan de armen, ik zeg wat ze moeten doen.” Nee, dit kan niet, de eerste stap is toe te laten dat de armen jou zeggen hoe ze leven, wat ze nodig hebben. Zo werkt het subsidiariteitsbeginsel. We kunnen deze mensen niet uitsluiten van deelname, hun wijsheid, de wijsheid van de meest nederige groeperingen, kan niet opzij worden geschoven. (Vgl. Querida Amazonia [QA] 32; Laudato Si’ 63).

Deze ongerechtigheid

Helaas openbaart deze ongerechtigheid zich vaak waar grote economische of geopolitieke belangen een rol spelen. De stem van de inheemse volkeren, hun cultuur en visie op de wereld, wordt niet in overweging genomen. Dit gebrek aan respect voor het subsidiariteitsbeginsel heeft zich als een virus verspreid.

Niet de weg van Jezus

Laten wij denken aan de grote financiële steun door staten. Er wordt meer geluisterd naar grote financiële bedrijven dan naar de mensen of degenen die daadwerkelijk de economie voeren. Er wordt meer geluisterd naar multinationals dan naar sociale bewegingen. Er wordt meer geluisterd naar de machtigen. Dit is niet de menselijke weg, dit is niet de weg die Jezus ons geleerd heeft.

Iedereen moet gehoord worden

In het collectieve onderbewustzijn van sommige politici of vakbondsleiders zit dit motto: alles voor het volk, niets met het volk. Van hoog naar laag, maar zonder te luisteren naar de wijsheid van het volk. Zonder deze wijsheid toe te passen bij het oplossen van problemen, in dit geval bij het oplossen van deze crisis.

Of laten wij denken aan de wijze waarop het virus wordt bestreden. Er wordt meer geluisterd naar grote farmaceutische bedrijven, dan naar zorgmedewerkers die zich in de eerste linie bevinden in ziekenhuizen of vluchtelingenkampen. Dit is geen goede weg. Iedereen moet gehoord worden.

Sint-Paulus

Om beter uit een crisis te komen, moet het subsidiariteitsbeginsel worden toegepast, door de autonomie en het initiatief van iedereen te respecteren, vooral van de minsten. Zoals Sint-Paulus zegt, zijn alle delen van een lichaam noodzakelijk. Die delen die zwakker of minder belangrijk lijken, zijn in werkelijkheid de belangrijkste (vgl. 1 Kor. 12,22).

Of samen, of niet

In dit kader kunnen wij zeggen dat het subsidiariteitsbeginsel iedereen toestaat om de eigen rol op zich te nemen in de zorg voor en het lot van de maatschappij. Dit geeft hoop op een gezondere en rechtvaardigere toekomst en deze toekomst bouwen wij samen op door onze horizon te verbreden. Of samen, of dit werkt niet. Of we werken samen om uit de crisis te komen, of we zullen er nooit uit komen.

Uit de crisis komen, betekent niet de huidige situatie een likje verf geven, opdat die rechtvaardiger zou lijken. Het betekent veranderen en de ware verandering gebeurt door iedereen: alle mensen die het volk vormen. Alle beroepen, iedereen samen, in gemeenschap. Als niet iedereen dit doet, zal het resultaat negatief zijn.

Solidariteit en subsidiariteit

In een vorige catechese hebben wij gezien hoe de subsidiariteit de weg is om uit de crisis te komen. Ze verbindt ons en staat ons toe om solide voorstellen te vinden voor een gezondere wereld. Maar deze weg van solidariteit heeft subsidiariteit nodig.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl