2 november 2020

Dé katholieke stem bestaat niet

Daarnaast blijkt de mate van religieuze betrokkenheid nogal uit te maken voor de keuze in het stemhokje. Mensen die minimaal eens per maand naar de kerk gaan, zo becijferde het Pew Research Centre, stemmen vaker Trump dan Biden – 53 om 42%. Bij gelovigen die hooguit enkele keren per jaar een kerk van binnen zien, ligt dat omgekeerd: 58 % geeft de voorkeur aan Biden, tegen 36% voor Trump. De ETWN-peiling laat een vergelijkbare trend zien.

Etnische verschillen

Maar het belangrijkste zijn de verschillen in etniciteit binnen de verschillende christelijke denominaties. Dat Trump in 2016 mede door ‘white evangelicals’ in het presidentiële zadel werd geholpen, is bekend. Hun liefde lijkt na vier jaar nog allerminst bekoeld. Uit de meest recente peiling van Pew Research Centre bleek dat maar liefst 78% van alle ‘white evangelical protestants’ ook in 2020 voor Trump kiest en slechts 17% voor Biden.

Bij katholieken en niet-evangelicale protestanten ligt dat een stuk genuanceerder. Ook bij de blanke katholieken geeft een meerderheid weliswaar de voorkeur aan Donald Trump, maar de voorsprong op Joe Biden is toch lang niet zo groot (52 om 44%). De voorsprong is de afgelopen maanden ook opvallend snel geslonken. Bij blanke, niet-evangelicale protestanten tonen de cijfers een vergelijkbaar beeld (53% Trump tegen 43% Biden).

Breuklijn dwars door de kerk

Bij ‘non-white’ katholieken en protestanten – met name Afro-Amerikanen en latino’s – liggen de verhoudingen diametraal tegenovergesteld. Slechts 26% van de katholieke Hispanics kiest volgens de Pew-peiling voor Trump, tegen 67% voor Biden. Bij Afro-Amerikaanse protestanten is de kloof nog groter: 9% procent kiest voor Tump, 90% voor Biden. Zij zijn daarmee net zo eensgezind pro-Biden als de niet-gelovigen in de VS. Van de agnosten en atheïsten geeft respectievelijk 79% en 88% de voorkeur aan Biden.

Deze electorale ‘etnische kloof’ in de VS is zeker niet nieuw, maar is in recente jaren wel breder en dieper geworden. En de breuklijn loopt in het geval van de katholieken ook dwars door de kerk heen.

Andere accenten

Het is, zo merken diverse analisten op, ook zeker niet zo dat Biden-stemmende katholieken per se progressiever zijn in hun opvattingen dan blanke geloofsgenoten. Ze leggen alleen andere accenten, of bekijken bepaalde thema’s vanuit een ander invalshoek.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl