31 augustus 2020

Door IS beschoten kelk tentoongesteld in Spaanse kerken

De kelk werd gered uit een Syrisch-katholieke kerk in de stad Qaraqosh op de vlakte van Nineveh in Irak. Hij werd naar het bisdom Malaga gebracht door Kerk in Nood (ACN) om te worden tentoongesteld tijdens Missen die werden opgedragen aan vervolgde Christenen.

“Deze kelk werd door de jihadisten gebruikt als doelwit”, vertelt Ana María Aldea van Kerk in Nood. “Wat zij zich niet voorstelde, is dat hij opnieuw zou worden gewijd en naar vele delen van de wereld zou worden gebracht om tijden de mis aanwezig te zijn. Hiermee willen we een realiteit zichtbaar maken die we soms op televisie zien. We zijn ons dan echter niet echt bewust van wat we zien.”

Het doel van het tonen van de kelk tijdens de Mis is volgens Aldea de religieuze vervolging die veel Christenen vandaag de dag ondergaan, en die al bestaat sinds de begindagen van de Kerk, zichtbaar te maken voor de mensen in Málaga. “Als je deze kelk met de kogelinslag en -uitgang ziet, dan word je je bewust van de vervolging die de Christenen in deze plaatsen ondergaan.”

Islamitische staat, ook bekend als ISIS, is in 2014 het noorden van Irak binnengevallen. Hun troepen breidden zich uit in de vlakte van Nineveh, waar een aantal christelijke steden zijn met een christelijke meerderheid. Meer dan 100.000 christenen werden voor hun veiligheid gedwongen om te vluchten, meestal naar het naburige Iraakse Koerdistan. Tijdens de bezetting vernietigden ISIS-militanten vele christelijke huizen en bedrijven. Sommige kerken werden vernietigd of zwaar beschadigd.

In 2016 erkenden de Europese Unie, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat Islamitische Staat christenen en andere religieuze minderheden als doelwit had. ISIS werd in 2017 grotendeels verslagen en verdreven uit Irak. Een groot aantal Christenen is teruggekeerd naar hun verwoeste steden in Mosoel en naar de steden op de vlakte van Nineveh om deze opnieuw op te bouwen. Velen blijven echter terughoudend vanwege de onstabiele veiligheidssituatie.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

30 oktober 2020
Condoleances en gebed namens bisschoppenconferentie voor slachtoffers in Nice
De voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, mgr. J. van den Hende, heeft condoleances gestuurd naar mgr. André...
Lees verder
30 oktober 2020
AVG-nieuws: vragen over het streamen van kerkelijke vieringen
In deze coronatijd wordt er door veel parochies een live stream via internet verzorgd, om zo de mensen thuis via internet de...
Lees verder
30 oktober 2020
‘Stop deze rot’: paus en bisschoppen over ‘walgelijke terreurdaad’ Nice
Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de aanslag in de basiliek van het Zuid-Franse Nice. Daarbij kwamen gisteren drie mensen...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl