29 oktober 2020

Drie doden bij aanslag in basiliek Nice

In Nice zijn drie doden gevallen bij een aanslag in een basiliek. De Franse bisschoppen hebben geschokt gereageerd.

Rond 9.00 uur vanochtend kwam een man de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Nice binnen, waar zich een aantal personen bevonden. Hij begon om zich heen te steken en onthoofdde twee mensen, een vrouw en de koster van de kerk. Een tweede vrouw wist te ontsnappen, maar bezweek aan haar verwondingen in een bar tegenover de kerk waar zij haar toevlucht had gezocht.

De politie was binnen tien minuten ter plaatse, waarna zij de dader verwondde en oppakte. De man zou volgens Franse media “Allahu Akbar”  hebben geschreeuwd. Volgens persbureau AFP melden politiebronnen overigens dat er voor een islamistisch motief nog geen aanwijzingen zouden zijn.

Niet toegeven aan angst

De bisschoppen van Frankrijk reageerden met “grote droefheid” op het “terrorisme”. Het doet hen terugdenken aan de aanslag op de Franse priester Jacques Hamel in 2016. Hij werd onthoofd in de kerk waarin hij de Mis vierde.

“Ondanks de droefheid die ons omgeeft, weigeren de katholieken om toe te geven aan de angst en willen zij met de hele natie deze verraderlijke en blinde dreiging onder ogen zien”, aldus de bisschoppen in een verklaring. Zij vragen om overal in Frankrijk om 15.00 uur de doodsklokken van de kerken te luiden.

Terroristische dreiging

Bisschop André Marceau van Nice zei op sociale media enorm bedroefd te zijn om wat de ene mens de andere kan aandoen.

Priester Gil Florini van de parochie Nice-centrum, waar de aanslag plaatsvond, zei enkele dagen geleden op de hoogte te zijn gebracht van een terroristische dreiging rond Allerheiligen. “We waren op onze hoede maar hadden niet verwacht dat dit zou gebeuren” , legt hij uit aan nieuwszender BFMTV.

Macron naar Nice

President Emmanuel Macron is onderweg naar Nice, waar hij met enkele ministers en het hoofd van de nationale eenheid voor terrorismebestrijding de burgemeester van Nice zal ontmoeten. Ook de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie zal daarbij aanwezig zijn, meldt het Franse regionieuwskanaal Franceinfo.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Reacties buiten Frankrijk

Ook buiten Frankrijk wordt er gereageerd op de aanslag. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, schrijft: “Al mijn solidariteit is met Frankrijk en de Fransen. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van deze afschuwelijke daad en hun naasten. Heel Europa is met jullie.”

De Italiaanse premier Conte noemde de aanslag een verachtelijke daad aan de grens met Italië. Volgens hem wordt er “geschud aan de waarden van vrijheid en vrede. Onze zekerheden zijn sterker dan het fanatisme, de haat en de terreur”.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl