22 september 2020

Duitse kardinaal waarschuwt: 'Kerkscheuring zou ergste uitkomst Synodale Weg zijn'

De Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki waarschuwt dat de ‘Synodale Weg’, het omstreden hervormingsproject binnen de Kerk in Duitsland, kan leiden tot een ‘Duitse nationale Kerk’.

De aartsbisschop van Keulen zei tegenover KNA: “De ergste uitkomst zou zijn, dat de Synodale Weg leidt tot een schisma (kerkscheuring, red.) en uit de communio (gemeenschap, red.) met de universele Kerk stapt.”

Geen onvervulbare hoop

Woelki dringt er bij de deelnemers op aan geen ‘” onvervulbare hoop” te koesteren op bijvoorbeeld de priesterwijding voor vrouwen. Dergelijke hoop zal volgens hem enkel frustraties opleveren, omdat de zaak al is beslist door paus Johannes Paulus II.

“Ik kan deze vraag niet beantwoorden alsof hij nog open ligt”, aldus Woelki. “In dat geval vindt de discussie plaats buiten de leer van de Kerk.”

‘Ware hervorming absoluut nodig’

De kardinaal hoopt dat de Synodale Weg “een ware hervorming te weeg brengt, die absoluut nodig is in de Kerk”. Hij nodigt theologen die nog niet meedoen uit zich meer in het proces te mengen.

Sommige documenten zijn volgens hem van een dusdanig laag theologisch niveau dat hij zich schaamt voor de onbekwaamheid die er uit spreekt. “En dat terwijl de hele wereld meekijkt.”

Daarbij is het “niet ‘onze kerk’ maar ‘Zijn kerk’”, verwees Woelki naar Christus. “Sommige regels staan buiten ons bereik.”

Voorzitter bisschoppenconferentie niet bezorgd

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing van Limburg, maakt zich daarentegen weinig zorgen over een mogelijke kerkscheuring. In een interview met de Bonner General-Anzeiger zei hij: “De katholieke Kerk is de universele Kerk, die bestaat uit vele verschillende Kerken. De Duitse Kerk is onderdeel van de universele Kerk en daar zal niets aan veranderen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geen interesse

De meeste Duitse katholieken lijken zich sowieso geen zorgen te maken. Uit een onderzoek van Die Tagespost onder 2036 ondervraagden blijkt dat meer dan de helft van de katholieken niet eens geïnteresseerd is in de Synodale Weg.

Op de stelling ‘De katholieke hervormingsdialoog de Synodale Weg interesseert me’ antwoordde 53% van de katholieken ‘nee’. Van de Duitsers in het algemeen was slechts 11% geïnteresseerd in het project.

Bronnen: Katholische Nachrichten-Agentur, Die Tagespost

Ga naar originele artikel

Lees verder:

23 oktober 2020
Kardinaal Eijk over aangekondigde regeling euthanasie bij kinderen: ‘Maak de cirkel niet rond’
De Minister voor Gezondheidszorg, Hugo de Jonge, heeft op 13 oktober 2020 aangekondigd dat hij een nieuwe regeling gaat ontwerpen...
Lees verder
23 oktober 2020
Vaticaan verlengt voorlopig akkoord met China
Paus Franciscus vertelde in september 2018 tegen verslaggevers dat de overeenkomst voorziet in “een dialoog over potentiële kandidaten....
Lees verder
23 oktober 2020
Kinderbijbels in Sierra Leone: "God spreekt tot Zijn kinderen"
Op sommige scholen is er nauwelijks een boek voor de kinderen om vast te houden. “Het is voor de kinderen een bijzondere ervaring...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl