16 december 2020

Duitse katholieken onthutst over nieuwe onthullingen

De katholieken wier twijfels toenemen, zijn niet alleen mensen die toch al wat vervreemd waren geraakt van de Kerk maar juist ook de trouwe kerkgangers, zo vertelt pater Klaus Mertes aan het Duitse persbureau KNA. De jezuïet observeert deze trend al geruime tijd – zeker sinds 2010, toen hij als rector van het Canisius College in Berlijn zelf de beerput van het misbruik in onderwijsinstellingen opende.

Ook toen waren er al veel “kernkatholieken” tot op het bot verontwaardigd, zei Mertes: “Grootmoeders die hun hele leven naar de kerk zijn gegaan, gezinnen die dagelijks bidden, kerkelijk werkers die beginnen te twijfelen aan de betekenis van hun bediening.” Sinds het misbruikonderzoek van 2018 begrijpen veel bisschoppen hoe diep het probleem zit, zegt hij.

‘De waarheid maakt je vrij’

Franz-Xaver Kaufmann, die jarenlang de bisschoppenconferentie adviseerde, noemt het een “zelfreinigend proces” dat pijnlijk en verre van voltooid is. De 88-jarige socioloog zei tegen KNA dat dit proces moet doorgaan. “Alles moet aan het licht komen, hoe pijnlijk het ook is.” De teleurstelling is op dit moment bijzonder groot omdat “de Kerk, die zichzelf als morele autoriteit ziet, juist op dit gebied zo jammerlijk tekortschiet.”

Het onderzoek zou onvermijdelijk de kern van de Kerk raken. “En daarin ligt de kans – voor de getroffenen, maar dan ook voor de vernieuwing van de Kerk in het licht van de vraag en de troostende boodschap van het evangelie. De waarheid maakt je vrij – en dat geldt voor iedereen.”

Heilzame crisis

Wat de Kerk nu doormaakt, zou ook “een model kunnen worden voor een hele samenleving, die ook zou profiteren van een dergelijk pijnlijk zelfonderzoek”. Kauffman zegt dat hij de huidige tijd daarom ziet als een “crisis om mezelf op een nieuwe en diepere manier te versterken in mijn geloof”. Zijn conclusie: “Ik blijf katholiek. Voor mij is de Kerk niet alleen mijn thuis, maar ook een missie, en ik wil deze missie niet ontlopen.”

Jezuïet Klaus Mertes voegt er aan toe dat hij mensen kan begrijpen die de Kerk verlaten omdat ze het huidige systeem of de leiders ervan niet steunen: “Ik bekritiseer dat niet. Soms denk ik dat het is zoals in de jaren 80 in Oost-Duitsland: sommigen vertrekken, anderen blijven – beiden hebben eraan bijgedragen dat het oude instortte en dat er nieuwe dingen konden ontstaan.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl