15 december 2020

Duitsers mogen Kerstmis in de kerk vieren

Religieuze vieringen blijven in Duitsland onder strikte voorwaarden toegestaan, ook nu het land vanaf woensdag in harde lockdown gaat. De Duitse bisschoppen zijn blij, maar roepen tegelijk op tot “uiterste voorzichtigheid”.

Wereldberoemde kerstliederen zoals ‘Stille Nacht’ zullen er deze kerst echter niet in de Duitse kerken klinken. Zingen is verboden en iedereen zal een mondkapje moeten dragen. Verder blijft de minimale afstand van anderhalve meter tussen mensen gehandhaafd en zullen zitplaatsen via registratie moeten worden toegewezen als het verwachte bezoekersaantal de capaciteit van een kerk overstijgt.

Verantwoordelijkheid

Bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat de coronavoorschriften in kerken en andere gebedshuizen strikt moeten worden nageleefd.

“Verantwoordelijkheid en gevoel voor verhoudingen zijn aspecten die nu nodig zijn”, zei de woordvoerder van de Duitse bisschoppenconferentie, Matthias Kopp, tegen persbureau KNA.

De Kerk is blij met de “huidige mogelijkheid om de vieringen op dit moment voort te zetten”, vervolgde. “Tegelijkertijd pleiten we opnieuw voor uiterste voorzichtigheid en strikte naleving van alle bestaande hygiëne- en veiligheidsmaatregelen.”

Kopp is zich er terdege van bewust dat veel mensen wantrouwend naar de Kerken kijken in de huidige situatie. Waarom mogen die open blijven, maar bioscopen, theaters, musea en restaurants niet? Zelfs de verwijzing naar de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst overtuigt niet iedereen.

Details verhelderen

De kanselier en de premiers van de deelstaten besloten afgelopen zondag dat religieuze bijeenkomsten alleen zijn toegestaan onder strenge voorwaarden. De exacte details zullen moeten worden verhelderd tijdens gesprekken van het ministerie van Binnenlandse Zaken met de verschillende Kerken en geloofsgemeenschappen.

In sommige deelstaten moeten de tijden van de erediensten op kerstavond worden gewijzigd in overeenstemming met de avondklok. Veel kerken plannen tijdens Kerstmis meer vieringen dan normaal om de capaciteitsvermindering te compenseren.

Volgens bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, zijn de Kerken beter voorbereid op Kerstmis dan op Pasen.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

27 januari 2021
Vicaris Vincent Goulmy benoemd tot directeur Missio Nederland
Vicaris Vincent Goulmy is benoemd tot Nationaal directeur van Missio/Pauselijke Missiewerken in Nederland. Goulmy volgt in deze...
Lees verder
27 januari 2021
Waardige uitvaart voor dakloze Italiaanse ex-profvoetballer
De pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski hield afgelopen maandag een uitvaartsmis voor een 64-jarige dakloze man. Ooit...
Lees verder
27 januari 2021
'Mystici leren ons dat God doorgaans veel dichterbij is dan wij zelf denken'
Alle mystici zijn het er volgens hem over eens dat het goed is om regelmatig naar binnen te keren en stil te worden. “Want”, zo...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl