18 juni 2021

'Durf het te hebben over de vrede van Christus', zegt afzwaaiend hoogleraar ethiek in krijgsmacht

Daarbij ziet Van Iersel het katholiek vormgeven van de geestelijke verzorging, bijvoorbeeld het houden van een viering op een schip of te velde, als een voorpost van de Kerk. “De organisatie is misschien seculier, veel mensen in de organisatie zijn dat toch niet. En zij moeten ook tot hun recht komen.”

Niet voor niets wordt de geestelijke verzorging heel positief gewaardeerd, vertelt hij. “De aalmoezeniers gaan met de mensen mee op uitzending, zij delen in de situatie waarin de militairen zich bevinden.”

Ethische dilemma’s

Van Iersel richtte ook het Bureau Ethiek en Krijgsmacht op. Militairen bleken te weinig opgeleid in het omgaan met ethische dilemma’s. “Legde je bijvoorbeeld de vraag voor: ‘Wat zou je doen bij het veroveren van een brug, waar opeens vluchtelingen blijken te staan?’, dan hoorde je toch nog wel eens: ‘Van de brug af schieten.’ Dit duidt op weinig moreel bewustzijn.”

Nu worden militairen getraind op het herkennen van morele besluitvorming. “Zij hebben ook een waardesysteem nodig. Dit leren ze nu in de opleiding en bij de missie.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De vrede van Christus

Hebben ze ook een katholiek waardensysteem nodig? “We mogen het durven hebben over de vrede van Christus”, vindt Van Iersel. “Zodat we zodanig aan vrede werken, dat ook verzoening mogelijk wordt. Veteranen worstelen met dit thema.”

“Mijn interpretatie is dan: Jezus bood na aan het kruis geslagen te zijn, toch nog vrede aan. Als dat niet meer ter sprake komt, doen we militairen te kort. We mogen blijven zoeken naar de vrede van Christus. Dat is de pastorale kern van geestelijke verzorging.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl