22 november 2020

Economy of Francesco: kruispunt van economie, klimaat en geloof

2000 jongeren zijn dit weekend online samengekomen in Assisi om te praten over hoe de economie zich meer kan richten op de mens en de schepping. Het Economy of Francesco-project wordt geïnspireerd door de Heilige Franciscus.

De uitgenodigde economen, ondernemers en voorvechters voor verandering, allemaal jonger dan 35, willen geen einde aan het kapitalisme maken, maar een economie die zich richt op het creëren van banen, rijkdom en menselijke welvaart zonder mensen uit te sluiten of het milieu te schaden.

Het Economy of Francesco-project, dat het Vaticaans dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling deels sponsort, organiseerde van 19 tot 21 november een wereldwijde virtuele ontmoeting. Jongeren gingen in gesprek met experts die hulp boden bij hun projecten.

Goede rijkdom

Verwijzend naar een gebed van de heilige Franciscus van Assisi bedankt kardinaal Peter Turkson, prefect van het dicasterie, de jongeren “voor het brengen van licht in onze duistere wereld, voor het brengen van liefde in deze tijden van onverschilligheid, voor het brengen van hoop voor wie wanhoopt en voor het brengen van geloof in een economie die een inclusieve, duurzame wereld kan dienen.”

“De economie moet de mensen dienen, niet andersom”, zegt de kardinaal. Dat moet volgens hem “door dat te genezen wat mensen schaadt, zoals ongelijkheid, corruptie, individualisme en allerlei sociale ziekten die te maken hebben met het vergaren van ‘verkeerde’ rijkdom.”

“Goede rijkdom”, aldus Turkson, baseer je niet op kwantiteit: het “bevordert integrale menselijke ontwikkeling en zorgt tegelijkertijd voor de aarde die we delen.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

26 november 2020
Coronacrisis kost bedevaartorganisatie VNB de kop
De Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) beëindigt haar activiteiten. Vanwege de coronacrisis is er geen zicht op dat er op korte...
Lees verder
26 november 2020
Online adventsbezinning met hulpbisschop Woorts in Catharijneconvent
Speciaal voor de Advent 2020 heeft het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) een online Adventsbezinning laten maken met...
Lees verder
26 november 2020
Belgische Kerk blijft bij opschorting publieke vieringen
Een groep Belgische katholieken pleit ervoor de Missen in België weer publiek toegankelijk te maken. Ze doen dat in een petitie die...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl