22 november 2020

Economy of Francesco: kruispunt van economie, klimaat en geloof

2000 jongeren zijn dit weekend online samengekomen in Assisi om te praten over hoe de economie zich meer kan richten op de mens en de schepping. Het Economy of Francesco-project wordt geïnspireerd door de Heilige Franciscus.

De uitgenodigde economen, ondernemers en voorvechters voor verandering, allemaal jonger dan 35, willen geen einde aan het kapitalisme maken, maar een economie die zich richt op het creëren van banen, rijkdom en menselijke welvaart zonder mensen uit te sluiten of het milieu te schaden.

Het Economy of Francesco-project, dat het Vaticaans dicasterie voor de Bevordering van de Gehele Menselijke Ontwikkeling deels sponsort, organiseerde van 19 tot 21 november een wereldwijde virtuele ontmoeting. Jongeren gingen in gesprek met experts die hulp boden bij hun projecten.

Goede rijkdom

Verwijzend naar een gebed van de heilige Franciscus van Assisi bedankt kardinaal Peter Turkson, prefect van het dicasterie, de jongeren “voor het brengen van licht in onze duistere wereld, voor het brengen van liefde in deze tijden van onverschilligheid, voor het brengen van hoop voor wie wanhoopt en voor het brengen van geloof in een economie die een inclusieve, duurzame wereld kan dienen.”

“De economie moet de mensen dienen, niet andersom”, zegt de kardinaal. Dat moet volgens hem “door dat te genezen wat mensen schaadt, zoals ongelijkheid, corruptie, individualisme en allerlei sociale ziekten die te maken hebben met het vergaren van ‘verkeerde’ rijkdom.”

“Goede rijkdom”, aldus Turkson, baseer je niet op kwantiteit: het “bevordert integrale menselijke ontwikkeling en zorgt tegelijkertijd voor de aarde die we delen.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder
18 juni 2021
'Durf het te hebben over de vrede van Christus', zegt afzwaaiend hoogleraar ethiek in krijgsmacht
Daarbij ziet Van Iersel het katholiek vormgeven van de geestelijke verzorging, bijvoorbeeld het houden van een viering op een schip...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl