Paus Franciscus ondertekende zaterdag zijn nieuwe sociale encycliek Fratelli Tutti. Op verzoek van Katholiek Nieuwsblad lazen bisschop Gerard de Korte, theologe Ellen Van Stichel en jezuïet Nikolaas Sintobin de encycliek.
Mgr. Gerard de Korte is bisschop van Den Bosch en referent voor Kerk en samenleving namens de Nederlandse bisschoppen. Hij had een streepje voor, en kreeg de zondag gepubliceerde tekst al op vrijdag vanuit Rome te lezen. Hem valt op dat Fratelli Tutti een samenvatting lijkt te zijn van thema’s die de paus al sinds het begin van zijn pontificaat aansnijdt.
“Belangrijk vindt hij dat je de onverschilligheid achter je laat, net als de Barmhartige Samaritaan. De wereld lijkt op deze parabel, er zijn groepen die gewond aan de kant van de weg liggen, zoals migranten en armen. De paus benadrukt dat wij zijn geroepen om Jezus te volgen en naasten te worden van deze mensen, broeders en zusters te worden als één mensenfamilie”, zegt mgr. De Korte.
“De paus”, vervolgt hij, “is geen politicus, maar een moreel leider. Politici ervaren heel wat moeite met het toepassen van de idealen van de paus, er bestaat bijvoorbeeld populisme, nationalisme. De paus gaat uit van het katholiek sociaal denken, dat al begon met de encycliek Rerum Novarum uit 1891. Franciscus dit denken actualiseren naar thema’s die nu spelen, zoals migratie, Covid, de ecologische crisis en de interreligieuze dialoog.”
“Hierbij houdt hij een spiegel voor aan de rijke landen, hij is kritisch. Deze landen worden aangesproken om nhun gedrag en politieke keuzes te verantwoorden ten opzichte van hun medebroeders en -zusters in de wereld.”
Ook Franciscus’ houding ten opzichte van de oecumene en interreligieuze dialoog valt op. Hij sluit af met twee gebeden, waarvan het een ook door moslims, en het ander ook door niet-katholieke christenen kan worden gebeden. “Franciscus wil de spirituele krachten die er in de wereld zijn bundelen om de grote uitdagingen waarvoor wij staan gezamenlijk te tackelen”, aldus De Korte.
“De islam is een grote wereldspeler. Door die erbij te betrekken, ontkrachten wij onze missie om Christus als Redder te verkondigen niet, maar spreken wij alle mensen van goede wil aan. Dit zijn twee lijnen die de Kerk al volgt sinds Nostra Aetate van het Tweede Vaticaanse Concilie.”