13 oktober 2020

Eerherstel voor Pell? Vrijgesproken kardinaal publiekelijk ontvangen door paus 

De Australische kardinaal George Pell is maandag door paus Franciscus ontvangen in een privé-audiëntie. De ontmoeting werd breed uitgemeten in Vaticaanse media. Hoewel er geen details zijn vrijgegeven over het gesprek, scharen de paus en zijn entourage zich opnieuw achter de vrijgesproken kardinaal.

In een filmpje is te zien hoe de paus Pell de handen schudt. Franciscus’ eerste reactie is hartelijk: “Het is een genoegen om u weer te zien.’ Nadat de twee plaatsnemen, voegt de paus toe: “Bedankt voor uw getuigenis.” Ook verwijst hij nog naar de “meer dan een jaar” die Pell doorbracht in hechtenis.

‘Een onschuldige persoon veroordeeld’

Het publiek ontvangen van Pell is een duidelijk statement van het Vaticaan. De Australische kardinaal zat meer dan een jaar in de gevangenis, nadat hij was veroordeeld wegens seksueel misbruik in een van meet af aan omstreden proces. Maar in april sprak de Australische Hoge Raad hem unaniem vrij wegens gebrek aan overtuigend bewijs.

Het Hof oordeelde toen dat er “een significante mogelijkheid” was dat een onschuldige persoon was veroordeeld. De vrijspraak werd “met genoegen” ontvangen door het Vaticaan, dat in een verklaring zei altijd vertrouwen te hebben gehad in het Australische rechtssysteem. “Kardinaal Pell heeft altijd zijn onschuld volgehouden en heeft gewacht totdat de waarheid is vastgesteld.”

Steun van paus Franciscus

Overigens geven de Vaticaanse media in het bericht over de ontmoeting een korte reconstructie van het verloop van het proces, waarin de verklaring opnieuw wordt genoemd. Ook paus Franciscus’ gebed tijdens de live uitgezonden ochtendmis uit Santa Marta is te zien, waarin hij bad voor allen die ten onrechte zijn veroordeeld. Franciscus deed dit enkele uren na Pells vrijspraak.

Pell zelf zei tijdens het eerste tv-interview na zijn vrijlating gedurende het hele proces de steun van paus Franciscus te hebben gevoeld.

Een ‘uitroepteken’ achter de vrijspraak

Volgens ingewijden bestaat er voor de paus en zijn entourage geen twijfel over de onschuld van de kardinaal. Zo is Vaticaankenner John Allen van nieuwssite Crux van mening dat de audiëntie van Pell “een uitroepteken” is achter de vrijspraak van de kardinaal. Als dit niet zo was geweest zou de kardinaal niet een half uur met de paus om de tafel hebben gezeten.

Daarnaast zegt Allen dat bronnen rond de paus melden dat Franciscus diep respect heeft voor de wijze waarop Pell de rechtszaak aanging: door te vertrouwen op zijn onschuld, geen beroep op privileges te doen en het rechtssysteem zijn werk te laten doen.

Beschuldigingen kardinaal Becciu

De ontmoeting tussen de paus en Pell komt ruim een week nadat Italiaanse media speculeerden dat de onlangs afgetreden curiekardinaal Angelo Becciu een grote som geld zou hebben overgemaakt naar een Australische bankrekening. Mogelijk probeerde hij het proces tegen kardinaal George Pell te beïnvloeden, was de teneur. Hoewel er nog geen bewijs is voor deze beschuldiging, is bekend dat Becciu niet blij was met het optreden van Pell.

De twee kardinalen zouden herhaaldelijk in botsing zijn gekomen over Pells pogingen de Vaticaanse financiën te hervormen, een taak die hij op uitdrukkelijke vraag van paus Franciscus op zich had genomen.

Financiële schandalen

Becciu legde onlangs zijn rechten als kardinaal neer, nadat was gebleken dat hij betrokken was bij diverse financiële schandalen in het Vaticaan. De 72-jarige kardinaal nam op verzoek van de paus ontslag als prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, maar ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Volgens Becciu zei de paus dat hij hem niet langer kon vertrouwen, en was Franciscus tijdens het gesprek waarin hij de kardinaal confronteerde met een gerechtelijk onderzoek, “erg van streek”.

Felicitaties aan de paus

De curiekardinaal diende zeven jaar als ‘sostituto’, en was hiermee na Parolin de tweede man binnen het Vaticaanse Staatssecretariaat. Hij was een van de centrale figuren in het financiële schandaal rond een omstreden vastgoeddeal in Londen.

Het is dus niet verwonderlijk dat Becciu’s vertrek werd toegejuicht door Pell, die de paus kort na het aftreden van de Italiaan feliciteerde. “De Heilige Vader werd gekozen om de Vaticaanse financiën op orde te brengen. Hij speelt een langdurig spel en moet gefeliciteerd worden met de recente ontwikkelingen.”

Terugkeer naar Rome

Kort daarna vloog Pell voor het eerst sinds zijn proces weer terug naar Rome. Of zijn terugkeer verband houdt met Becciu’s ontslag is niet duidelijk. De Australische kardinaal zinspeelde al tijdens het tv-interview in april op een terugkeer naar Rome, al is de timing van zijn terugkeer wel opmerkelijk.  

Het ziet er overigens niet naar uit dat de Australiër opnieuw een functie zal krijgen binnen de Romeinse curie. Zo is hij inmiddels al 80, vijf jaar ouder dan de emeritaatsleeftijd voor kardinalen. Wel zou hij volgens analisten mogelijk achter de schermen een rol kunnen spelen in de hervormingen van de Vaticaanse financiën.

Pell was tussen 2014 en 2017 prefect van het secretariaat voor de Economie. Daarnaast was hij lid van de pauselijke adviesraad van kardinalen. Medio 2017 legde hij tijdelijk zijn functies neer om zich in zijn vaderland tegen de beschuldigingen te kunnen verdedigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl