25 september 2020

Eerst roepen, dan denken - Katholiek Nieuwsblad

Foei, roepen we dan, een premier onwaardig. Maar Rutte staat niet voor niks al tien jaar aan het roer; hij is dé premier van de Twittergeneratie, die haarfijn aanvoelt dat je vandaag de dag af en toe zoiets lomps moet roepen. Dat wekt de suggestie van vertrouwelijkheid, van ons-kent-ons, van gewoon spontaan roepen wat je denkt.

Hillsong-commotie

Femke Halsema is ook zo iemand. Op en top politica van nu, joviaal in de omgang, net als Rutte slim genoeg om af en toe gewoon maar iets te roepen voordat ze nadenkt. Zoals recent over de Hillsongkerk. Er was in de Amsterdamse gemeenteraad wat rumoer over omdat deze hippe evangelicale beweging ‘conservatieve standpunten’ zou hebben over homoseksualiteit.

Zonder enige kennis van zaken riep de burgemeester vervolgens dat ze die club wel eens op het matje zou roepen, en dat het aanbieden van ‘homogenezing’ toch echt onacceptabel was – terwijl daar in het geval van Hillsong niet eens sprake van was.

Argeloos geroeptoeter

Ook deze commotie zal, net als die van Rutte en de voetbalsupporters, wel weer snel overwaaien. Maar wat deze storm in een glas water laat zien, is dat de meningsvrijheid – of fundamenteler nog: de godsdienst- of gewetensvrijheid – helemaal niet gediend is bij dit argeloos geroeptoeter zonder kennis van zaken. Het maakt het debat overspannen, voedt het onderlinge wantrouwen, smoort de ademruimte die nodig is om te komen tot échte, diepere, doorleefde overtuigingen.

Al twee decennia hebben links én rechts geroepen dat de politiek weer meer ‘van de straat’ moet zijn, de kloof tussen burger en politiek moest en zou kleiner. Maar een parlement of raadszaal is geen kroeg, en dat is niet voor niets zo. Misschien hadden we ook daarover beter eerst kunnen nadenken, voordat we begonnen te roepen om deze tirannie van ‘zeggen wat je denkt’.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl