27 oktober 2020

Eerste hoorzitting misbruikzaak kleinseminarie Vaticaan

Priester Gabriele Martinelli wordt ervan beschuldigd een jongen te hebben misbruikt op een kleinseminarie binnen de Vaticaanse muren. Dinsdag is de eerste hoorzitting.

De zaak tegen Martinelli wordt door de Vaticaanse rechtbank behandeld. Op 14 oktober werd de zaak geopend met het voorlezen van de aanklachten.

Kleinseminarie

De 28-jarige priester wordt ervan verdacht in 2007 herhaaldelijk een jongen seksueel te hebben misbruikt op het kleinseminarie St.-Pius X. Dat seminarie valt onder het bisdom Como, maar staat binnen de Vaticaanse muren.

De jongens die op het kleinseminarie wonen, draaien mee als misdienaar in de Sint-Pieter en gaan naar een katholieke school in Rome. Ondertussen overwegen zij een vervolgstudie aan een seminarie en een roeping als priester.

Vertrouwenspositie

Zowel Martinelli als het slachtoffer, afgekort als L.G., waren beide onder de achttien ten tijde van het vermeende misbruik in 2007. De priester wordt er echter van beschuldigd door te zijn gegaan met het misbruiken van het slachtoffer tot 2012, toen hij zelf inmiddels twintig jaar was.

Martinelli was zelf student, en vervolgens docent en activiteitencoördinator van het kleinseminarie. De rechtbank beschuldigt hem ervan zijn vertrouwenspositie te hebben misbruikt. Ook zou hij het een jaar jongere slachtoffer onder bedreiging en met geweld hebben gedwongen tot seksuele handelingen, waaronder masturbatie en anale penetratie, “op verschillende tijden en plekken in de staat Vaticaanstad”.

Toedekken misbruik

Behalve Martinelli staat ook de voormalige rector van het kleinseminarie, Enrico Radice, terecht. De 71-jarige Radice wordt ervan beschuldigd het onderzoek naar Martinelli te hebben gehinderd, “op verschillende tijden en plekken, in Italië en in het buitenland”.

Radice zou onder meer in 2018 tegen Vaticaanse rechercheurs hebben gelogen toen hij verklaarde dat hij absoluut niets afwist van het plaatsvinden van seksuele handelingen aan het seminarie in zijn tijd als rector.

Verzoek paus Franciscus

De zaak kwam in 2017 aan het rollen toen de bekende Italiaanse onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi erover schreef in zijn boek Peccato originale (‘De erfzonde’). Het Vaticaan besloot daarop een onderzoek te openen, hoewel er niet binnen de destijds geldende termijn aangifte was gedaan van het misbruik.

Paus Franciscus wilde dat de zaak zou worden behandeld in de rechtbank en deed daartoe op 29 juli persoonlijk een expliciet verzoek. Opnieuw een teken dat hij het hem menens is met de strijd tegen seksueel misbruik binnen de Kerk.

Bronnen: Avvenire, Il Fatto Quotidiano, Catholic News Service.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

2 december 2020
'Ongeziene crisis': Wit-Russische bisschoppen veroordelen geweld, roepen op tot dialoog
De Wit-Russische bisschoppen waarschuwen dat de crisis in hun land zich verdiept. De protesten en stakingen tegen overheidsgeweld,...
Lees verder
2 december 2020
Prof. dr. Paul van Geest houdt digitale Pius-lezing over de rol van de kerk in de coronacrisis
Prof. dr. Paul van Geest (foto) houdt vrijdag 4 december om 15.30 uur de jaarlijkse Pius-lezing. Als nieuw lid van de Pauselijke Academie...
Lees verder
2 december 2020
Noorwegen: arme kerk in een rijk land
Noorwegen: arme kerk in een rijk land | Kerk in Nood Cookies Om uw bezoek aan onze website en onze advertenties zo relevant en gebruikersvriendelijk...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl