17 november 2020

Eerste professie in 23 jaar bij Nederlandse dominicanessen

Dinklo beaamde dat de congregatie niet was ingesteld op de initiële vorming van nieuwe zusters. Deze moeten daarom “pionierswerk” verrichten, “niet alleen jullie als zusters in vorming, maar ook de congregatie zelf”.

“De vormingsplek, het vormingsprogramma moest opnieuw doordacht worden, maar ook verdere vorming en studie en mogelijk apostolaat moet bekeken worden. Het kan soms aanvoelen als roeien tegen de stroom in en dat vereist een groot vertrouwen en een stevig in je schoenen staan.”

Experiment

Dinklo ging ook in op het feit dat het meer dan twintig jaar geleden is dat er vrouwen intraden bij de dominicanessen in ons land. Daardoor werd de weg van de nieuwe zusters “een experiment”, ook voor de congregatie zelf.

“Ook voor de komende jaren blijft het een uitdaging om je niet te laten opslokken door de problemen die behoren bij een sterk verouderde congregatie want dan kun je de fakkel niet brandend houden.”

Ruimte van vertrouwen

Hij wees echter ook op de “specifieke kracht” van de dominicaanse spiritualiteit, “namelijk dat het een open spiritualiteit is” en “dat er ruimte te vinden is met het oog op de verkondiging”.

“In die ruimte van vertrouwen, in die ruimte van hoop, blijft de fakkel brandend en kunnen jullie nieuwe wegen gaan.”

Bron: dominicanen.nl

Ga naar originele artikel

Lees verder:

26 november 2020
Coronacrisis kost bedevaartorganisatie VNB de kop
De Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) beëindigt haar activiteiten. Vanwege de coronacrisis is er geen zicht op dat er op korte...
Lees verder
26 november 2020
Online adventsbezinning met hulpbisschop Woorts in Catharijneconvent
Speciaal voor de Advent 2020 heeft het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) een online Adventsbezinning laten maken met...
Lees verder
26 november 2020
Belgische Kerk blijft bij opschorting publieke vieringen
Een groep Belgische katholieken pleit ervoor de Missen in België weer publiek toegankelijk te maken. Ze doen dat in een petitie die...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl