17 november 2020

Eerste professie in 23 jaar bij Nederlandse dominicanessen

Dinklo beaamde dat de congregatie niet was ingesteld op de initiële vorming van nieuwe zusters. Deze moeten daarom “pionierswerk” verrichten, “niet alleen jullie als zusters in vorming, maar ook de congregatie zelf”.

“De vormingsplek, het vormingsprogramma moest opnieuw doordacht worden, maar ook verdere vorming en studie en mogelijk apostolaat moet bekeken worden. Het kan soms aanvoelen als roeien tegen de stroom in en dat vereist een groot vertrouwen en een stevig in je schoenen staan.”

Experiment

Dinklo ging ook in op het feit dat het meer dan twintig jaar geleden is dat er vrouwen intraden bij de dominicanessen in ons land. Daardoor werd de weg van de nieuwe zusters “een experiment”, ook voor de congregatie zelf.

“Ook voor de komende jaren blijft het een uitdaging om je niet te laten opslokken door de problemen die behoren bij een sterk verouderde congregatie want dan kun je de fakkel niet brandend houden.”

Ruimte van vertrouwen

Hij wees echter ook op de “specifieke kracht” van de dominicaanse spiritualiteit, “namelijk dat het een open spiritualiteit is” en “dat er ruimte te vinden is met het oog op de verkondiging”.

“In die ruimte van vertrouwen, in die ruimte van hoop, blijft de fakkel brandend en kunnen jullie nieuwe wegen gaan.”

Bron: dominicanen.nl

Ga naar originele artikel

Lees verder:

18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder
18 juni 2021
'Durf het te hebben over de vrede van Christus', zegt afzwaaiend hoogleraar ethiek in krijgsmacht
Daarbij ziet Van Iersel het katholiek vormgeven van de geestelijke verzorging, bijvoorbeeld het houden van een viering op een schip...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl