16 april 2021

Einde voor staatssteun aan Duitse Kerken in zicht?

Het Duitse parlement overweegt de staatsbetalingen aan Kerken af te schaffen. De katholieke en protestantse Kerken ontvingen in 2020 samen ongeveer 550 miljoen euro van de staat.

De FDP, de Groenen en Die Linke hebben hierover een wetsvoorstel ingediend. Volgens hen is afschaffing van de staatsbetalingen in overeenstemming met grondwettelijke bepalingen.

De betalingen dateren uit 1803, toen Duitse adel onteigend kerkbezit ontving als compensatie voor het verlies van grondgebied. In ruil daarvoor beloofden de vorsten de Kerken regelmatig geld te betalen.

Afkoopsom

Sinds 1919 stelt de grondwet dat de regeling moet worden vervangen. Daarvoor moeten afspraken gemaakt worden met de Kerken en moeten bijbehorende wetten worden gemaakt. De afkoopsommen zouden echter dermate hoog zijn, dat de meeste Duitse deelstaten er tot dusverre van hebben afgezien.

Deze kwestie staat overigens los van de Kirchensteuerde kerkbelasting die leden van Kerken betalen en die door de staat geïnd wordt.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel zou de maximale afkoopsom in totaal 18,6 keer de jaarlijkse uitkering bedragen, wat neerkomt op ongeveer 10 miljard euro. De deelstaten zouden de betaling binnen twintig jaar moeten afronden.

Antireligieuze maatregel

De directeur van het Instituut voor Staatskerkrecht van de katholieke bisdommen in Duitsland, Ansgar Hense, zei dat de nieuwe wetgeving niet moet worden gezien als een “antireligieuze maatregel”. Net als andere deskundigen vindt hij wel dat de hoogte van de afkoopsom beter gedefinieerd moet worden. Hij riep ook op tot meer flexibiliteit in de aflossingsperiode om rekening te houden met de financiële situatie van de deelstaten.

Verschillende experts pleiten ervoor recht te doen aan regionale verschillen. Ze riepen op om de Kerken en de deelstaten te betrekken bij het opstellen van de wet.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

14 mei 2021
Paus waarschuwt Europa voor ‘nog koudere demografische winter’
In een lange en gepassioneerde toespraak klaagde de paus het ‘drijfzand’ aan “waardoor een samenleving ontwricht raakt” en...
Lees verder
14 mei 2021
'Amazone-bisschoppen' willen dat Brazilië ontbossing tegengaat
Meer dan zestig Braziliaanse bisschoppen die in de Amazone werken, dringen er bij de Braziliaanse regering op aan om ontbossing tegen...
Lees verder
14 mei 2021
Paus formaliseert functie van catechist
“Elke catechist moet een getuige van het geloof zijn, een leraar en mystagoog, een begeleider en pedagoog, die onderwijst voor de...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl