2 augustus 2021

Ex-kardinaal McCarrick hangt tweede rechtszaak boven het hoofd

Er is opnieuw een rechtszaak aangespannen tegen ex-kardinaal Theodore McCarrick (91). Dit keer wordt hij ervan beschuldigd in 1986 een minderjarige jongen seksueel te hebben misbruikt.

De klacht werd afgelopen donderdag in de staat New Jersey ingediend door advocaat Jeffrey Anderson, meldt Catholic News Agency. Anderson vertegenwoordigt de destijds twaalf jaar oude jongen.

McCarrick was in 1986 bisschop van Metuchen in New Jersey. Op 30 mei van dat jaar werd hij benoemd tot aartsbisschop van het in diezelfde staat gelegen Newark.

Eerdere klacht

Een dag voor deze klacht werd McCarrick al aangeklaagd in de staat Massachusetts. Hij zou in 1974 een zestienjarige jongen hebben aangerand. Op 3 september vindt de eerste pro forma-zitting in die zaak plaats.

McCarricks advocaat reageerde in beide zaken in dezelfde bewoordingen op het nieuws: “We zullen ernaar uitzien deze zaak in de rechtszaal te behandelen.”

In een stroomversnelling

Theodore McCarrick was jarenlang een van de prominentste bisschoppen binnen de Amerikaanse Kerk. Er deden al langer verhalen de ronde over seksueel wangedrag ten opzichte van seminaristen en jonge priesters.

In 2017 raakte zijn zaak in een stroomversnelling. In dat jaar werd McCarrick beschuldigd van misbruik van een tiener. In 2018 publiceerde The New York Times over misbruik dat McCarrick in de jaren zeventig en tachtig gepleegd zou hebben.

Uit het priesterambt gezet

In datzelfde jaar verklaarde het aartsbisdom New York de beschuldiging uit 2017 geloofwaardig. Het Vaticaan schorste hem daarop als priester en McCarrick trad terug als kardinaal.

Begin 2019 werd hij uit het priesterambt gezet, nadat hij in een kerkrechtelijk onderzoek schuldig was bevonden aan misbruik.

Het ‘McCarrick-rapport’

In 2020 publiceerde het Vaticaan het zogeheten ‘McCarrick-rapport’. Dat beschrijft hoe hij ondanks de al langer circulerende verhalen toch kon opklimmen tot kardinaal en aartsbisschop van Washington, een van de hoogste posten in de Kerk in de VS.

Bron: Catholic News Agency

Ga naar originele artikel

Lees verder:

16 september 2021
Paus verheldert onduidelijkheid rondom homopartnerschappen
Paus Franciscus nam tijdens de vlucht van Slowakije terug naar Vaticaanstad de tijd voor vragen van journalisten over twee hete hangijzers:...
Lees verder
16 september 2021
Amerikaan is nieuwe patriarch van Kerk van het Oosten
Maandag is Mar Awa III Royel in Erbil in Iraaks Koerdistan geïnstalleerd als nieuwe patriarch van de Kerk van het Oosten. In Zeist...
Lees verder
16 september 2021
Een verrassend ‘nein’: paus aanvaardt ontslag aartsbisschop Hamburg niet
Paus Franciscus heeft het ontslag van aartsbisschop Stefan Heβe van Hamburg niet aanvaard. Volgens Rome heeft 55-jarige bisschop in...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl