30 juli 2021

Ex-kardinaal McCarrick strafrechtelijk vervolgd - Katholiek Nieuwsblad

Voormalig kardinaal Theodore McCarrick (91) moet voor de strafrechter verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd een zestienjarige jongen drie keer aangerand te hebben. Dit zou in 1974 hebben plaatsgevonden.

The Boston Globe bracht het nieuws donderdag als eerste. Volgens de Amerikaanse krant is McCarrick opgeroepen om op 26 augustus voorgeleid te worden.

Indien McCarrick schuldig wordt bevonden, kan hij voor elk van de drie klachten maximaal vijf jaar cel krijgen.

Aanrandingen

In 1974 was McCarrick priester van het aartsbisdom New York. Hij zou bevriend zijn geweest met de familie van de jongen en ook met het gezin gereisd hebben. Tijdens een aantal van die reizen zou hij de jongen misbruikt hebben.

De huidige aanklacht betreft drie aanrandingen die zouden hebben plaatsgevonden tijdens de huwelijksreceptie van de broer van de jongen, in Wellesley. In die voorstad van Boston heeft de nu 63-jarige man ook de klachten tegen McCarrick ingediend.

In een stroomversnelling

Theodore McCarrick was jarenlang een van de prominentste bisschoppen binnen de Amerikaanse Kerk. Er deden al langer verhalen de ronde over seksueel wangedrag ten opzichte van seminaristen en jonge priesters.

In 2017 raakte zijn zaak in een stroomversnelling. In dat jaar werd McCarrick beschuldigd van misbruik van een tiener. In 2018 publiceerde The New York Times over misbruik dat McCarrick in de jaren zeventig en tachtig gepleegd zou hebben.

Uit het priesterambt gezet

In datzelfde jaar verklaarde het aartsbisdom New York de beschuldiging uit 2017 geloofwaardig. Het Vaticaan schorste hem daarop als priester en McCarrick trad terug als kardinaal.

Begin 2019 werd hij uit het priesterambt gezet, nadat hij in een kerkrechtelijk onderzoek schuldig was bevonden aan misbruik.

Gladheid, leugens, kerkelijk falen

In 2020 publiceerde het Vaticaan het zogeheten ‘McCarrick-rapport’. Dat beschrijft hoe hij ondanks de al langer circulerende verhalen toch kon opklimmen tot kardinaal en aartsbisschop van Washington, een van de hoogste posten in de Kerk in de VS.

Het was een mix van persoonlijke charme, hardnekkig ontkennen en falen van kerkelijke autoriteiten die hem daar bracht.

Na de val

Na zijn val trok McCarrick zich op verzoek van het aartsbisdom Washington terug in een klooster in Kansas. Na uit het priesterambt te zijn gezet, vertrok hij daar.

Volgens The Boston Globe verblijft de hoogbejaarde ex-geestelijke momenteel in de staat Missouri. Daar woont hij in een behandelcentrum voor geestelijken met seksuele en andere stoornissen.

McCarricks advocaat zei volgens de krant er naar uit te zien “om deze zaak in de rechtszaal te behandelen”.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Ga naar originele artikel

Lees verder:

16 september 2021
Paus verheldert onduidelijkheid rondom homopartnerschappen
Paus Franciscus nam tijdens de vlucht van Slowakije terug naar Vaticaanstad de tijd voor vragen van journalisten over twee hete hangijzers:...
Lees verder
16 september 2021
Amerikaan is nieuwe patriarch van Kerk van het Oosten
Maandag is Mar Awa III Royel in Erbil in Iraaks Koerdistan geïnstalleerd als nieuwe patriarch van de Kerk van het Oosten. In Zeist...
Lees verder
16 september 2021
Een verrassend ‘nein’: paus aanvaardt ontslag aartsbisschop Hamburg niet
Paus Franciscus heeft het ontslag van aartsbisschop Stefan Heβe van Hamburg niet aanvaard. Volgens Rome heeft 55-jarige bisschop in...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl