5 januari 2021

Filipijnse Kerk veroordeelt slachtpartij onder inheemse bevolking

Het aartsbisdom Capiz veroordeelt wat het “onnodig gebruik van geweld” noemt, en eist een volledig onderzoek. “Laat ons echte resultaten zien die gebaseerd zijn op waarheid en gerechtigheid”, zo stond te lezen in een verklaring van 3 januari.

Ongewapend

Ook bisschop Gerardo Alminaza van San Carlos gaf een verklaring af waarin hij het geweld veroordeelt, zo meldt ucanews.com.

“Is het nodig onze vermeende vijanden te doden, vooral de ongewapende? Is dit de manier waarop we Kerstmis vieren als christelijk land en het nieuwe jaar verwelkomen? Kunnen we dit als een geweldige prestatie beschouwen dat negen stamleiders werden gedood?”, vraagt bisschop Alminaza.

Geweldsspiraal

Volgens hem komen ‘red tagging’ en buitengerechtelijke executies veel voor op de Filipijnen. Ook veel kerkgangers in zijn bisdom worden ervan beschuldigd lid te zijn van de gewapende vleugel van de communistische partij.

Alminaza: “Hoe lang zal deze geweldsspiraal voortduren? Hebben we geen vreedzame middelen meer? Geloven we echt serieus dat dit een effectieve en blijvende manier is om onze sociale problemen op te lossen?”

‘Zorg voor goed onderwijs’

Bisschop Alminaza omschrijft het incident als een bewuste aanval op de inheemse bevolking. “Inheemse volkeren zouden beschermd moeten worden door de regering. Ze zijn weerloos en velen van hen hebben nog steeds onderwijs nodig. In plaats van ze te doden, geef ze een opleiding, zodat ze de problemen beter kunnen begrijpen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 januari 2021
Het Heilig Jaar van Santiago de Compostella duurt een jaar langer
Het jubileumjaar van Santiago de Compostella in Spanje is vanwege de coronamaatregelen een jaar verlengd. Het duurt nu van 2021 tot...
Lees verder
19 januari 2021
Congolese bisschop: Doorbreek de ‘keten van bloedbaden'
Een Congolese bisschop heeft aangedrongen op internationale actie om de moordpartijen in zijn bisdom te stoppen. Hij beschuldigt de...
Lees verder
19 januari 2021
Paus bidt voor slachtoffers aardbeving Sulawesi
Paus Franciscus stuurde vrijdag een telegram met zijn condoleances aan Indonesië, nadat een sterke aardbeving het eiland Sulawesi...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl