6 november 2020

Franse aartsbisschop: 'De strijd met het islamisme is bovenal geestelijk'

Het is aan overheden om veiligheidsmaatregelen te nemen, benadrukt hij. Maar “in deze oorlog, die bovenal een geestelijke oorlog is, moeten we ervoor waken dat we het onszelf niet toestaan om door de wapens van de vijand geabsorbeerd te worden. Wij zullen niet winnen door geweld te gebruiken om geweld tegen te gaan”.

‘Geweld verslaan door liefde en vergeving’

Het antwoord van christenen moet uit wat anders bestaan, stelt hij. “Als christenen is het onze akte van geloof te geloven dat geweld verslagen kan worden door de kracht van liefde en vergeving, wat politiemaatregelen en de verplichting tot bescherming die de staat heeft, niet uitsluit.”

Voor de Kerk ligt hier de taak te “proberen het woord van God in al zijn macht en vereisten te ontvangen en ervan te getuigen”.

Hij wijst op Christus, die “stierf op het kruis om weer te verrijzen. Dat was zijn manier om het mysterie van het kwaad het hoofd te bieden. Wij moeten niet alleen proberen om naast de moslims te leven, maar moeten het aandurven met hen in relatie te treden, niet bang te zijn”.

‘Geen gevangene van woede blijven’

Woede en angst zijn volgens de aartsbisschop “menselijke reacties” op aanslagen. “Maar laten we niet opgesloten blijven in angst of wanhoop, noch gevangenen van woede blijven”, emoties die “in haat kunnen veranderen. De Zaligsprekingen openen een weg, en Christus geeft ons een voorbeeld”.

‘Bewonderenswaardige’ reactie Fransen

In het interview, dat enkele dagen na de aanslag in Nice gehouden werd, wijst hij erop dat het positief is hoe politici, journalisten en Franse moslimleiders “erop durven wijzen waar het kwaad vandaan komt”.

Ook prijst hij de “bewonderenswaardige” manier waarop de Fransen op het nieuws reageerden. “Wanneer het land geconfronteerd wordt met terroristisch geweld, heeft het altijd op redelijk stevige wijze veel waardigheid en cohesie getoond, zelfs wanneer het verder geagiteerd was door maatschappelijke bewegingen.”

Bron: La Croix International

Ga naar originele artikel

Lees verder:

26 november 2020
Coronacrisis kost bedevaartorganisatie VNB de kop
De Vereniging Nationale Bedevaarten (VNB) beëindigt haar activiteiten. Vanwege de coronacrisis is er geen zicht op dat er op korte...
Lees verder
26 november 2020
Online adventsbezinning met hulpbisschop Woorts in Catharijneconvent
Speciaal voor de Advent 2020 heeft het Centrum voor Parochiespiritualiteit (CPS) een online Adventsbezinning laten maken met...
Lees verder
26 november 2020
Belgische Kerk blijft bij opschorting publieke vieringen
Een groep Belgische katholieken pleit ervoor de Missen in België weer publiek toegankelijk te maken. Ze doen dat in een petitie die...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl