6 november 2020

Franse aartsbisschop: 'De strijd met het islamisme is bovenal geestelijk'

Het is aan overheden om veiligheidsmaatregelen te nemen, benadrukt hij. Maar “in deze oorlog, die bovenal een geestelijke oorlog is, moeten we ervoor waken dat we het onszelf niet toestaan om door de wapens van de vijand geabsorbeerd te worden. Wij zullen niet winnen door geweld te gebruiken om geweld tegen te gaan”.

‘Geweld verslaan door liefde en vergeving’

Het antwoord van christenen moet uit wat anders bestaan, stelt hij. “Als christenen is het onze akte van geloof te geloven dat geweld verslagen kan worden door de kracht van liefde en vergeving, wat politiemaatregelen en de verplichting tot bescherming die de staat heeft, niet uitsluit.”

Voor de Kerk ligt hier de taak te “proberen het woord van God in al zijn macht en vereisten te ontvangen en ervan te getuigen”.

Hij wijst op Christus, die “stierf op het kruis om weer te verrijzen. Dat was zijn manier om het mysterie van het kwaad het hoofd te bieden. Wij moeten niet alleen proberen om naast de moslims te leven, maar moeten het aandurven met hen in relatie te treden, niet bang te zijn”.

‘Geen gevangene van woede blijven’

Woede en angst zijn volgens de aartsbisschop “menselijke reacties” op aanslagen. “Maar laten we niet opgesloten blijven in angst of wanhoop, noch gevangenen van woede blijven”, emoties die “in haat kunnen veranderen. De Zaligsprekingen openen een weg, en Christus geeft ons een voorbeeld”.

‘Bewonderenswaardige’ reactie Fransen

In het interview, dat enkele dagen na de aanslag in Nice gehouden werd, wijst hij erop dat het positief is hoe politici, journalisten en Franse moslimleiders “erop durven wijzen waar het kwaad vandaan komt”.

Ook prijst hij de “bewonderenswaardige” manier waarop de Fransen op het nieuws reageerden. “Wanneer het land geconfronteerd wordt met terroristisch geweld, heeft het altijd op redelijk stevige wijze veel waardigheid en cohesie getoond, zelfs wanneer het verder geagiteerd was door maatschappelijke bewegingen.”

Bron: La Croix International

Ga naar originele artikel

Lees verder:

19 juni 2021
Studeren? In Leuven kan het in het klooster
Studeren hoeft niet in een bedompt studentenkamertje: in Leuven kan het ook in een abdij. Abdij Keizersberg biedt zes studentes en...
Lees verder
18 juni 2021
Leiders wereldreligies willen regeringsleiders aanspreken op klimaatbeleid
Op het feest van Franciscus van Assisi, 4 oktober, zullen leiders van wereldreligies of hun vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in...
Lees verder
18 juni 2021
De ziel van het CDA
Het is de kracht van de christendemocratie dat zij pragmatisch en flexibel kan zijn, als een grashalm in de wind. Maar als de wind...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl