8 januari 2021

Franse bisschoppen kritisch over wet op religieus extremisme

Hij zei de noodzaak in te zien van versterking van de nationale veiligheid, maar bezorgd te zijn dat religies en gelovigen nu onder speciaal toezicht zouden komen te staan. Hij vroeg zich af waarom dat niet het geval is bij andere sectoren en verenigingen in de samenleving.

‘Respect voor principes republiek’

Het wetsvoorstel werd in december geïntroduceerd en zou “het respect voor de principes van de republiek versterken”. Het voorstel beoogt religieuze verenigingen te dwingen zich te houden aan de Franse wet van 1905 over de scheiding van Kerk en staat.

Als de wet wordt aangenomen, krijgen gebedshuizen en religieuze verenigingen extra veiligheids- en administratieve maatregelen opgelegd. Regionale bestuurders zouden meer bevoegdheden krijgen om gegevens over religieuze groepen te verzamelen.

Strengere regels

De voorgestelde wet moet “provocatie van terroristische aanslagen, discriminatie, haat of geweld” tegengaan. Voor religieus geïnspireerd thuisonderwijs moet officiële toestemming verkregen worden, de regels tegen gedwongen huwelijken worden aangescherpt en de afgifte van “maagdelijkheidscertificaten” voor moslimbruiden wordt verboden.

Verder bevat het voorstel strengere regels voor sociale media, over informatie “die erop gericht is een persoon bloot te stellen aan een onmiddellijk risico op een aanval op zijn leven, of op zijn fysieke of psychische veiligheid”.

Ook zouden de gerechtelijke stappen tegen religieus gemotiveerde “bedreigingen, geweld en intimidatie tegen politieagenten” versneld worden.

Buitenlandse schenkingen

Volgens de regels voor financiële transparantie zouden religieuze verenigingen buitenlandse donaties van meer dan 10.000 euro officieel moeten registreren.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl