9 november 2020

Franse en Engelse bisschoppen protesteren tegen opschorten publieke vieringen

In Frankrijk en Engeland hebben bisschoppen geprotesteerd tegen het opschorten van publieke vieringen in verband met het coronavirus.

De Franse bisschoppen verloren echter hun zaak bij de Franse Raad van State tegen het verbod op het vieren van Missen in het openbaar. Afgelopen zaterdag lieten ze in een verklaring weten, “het boven alles te betreuren dat de gelovigen nog steeds niet deel kunnen nemen aan de Mis, het hoogtepunt van hun geloof en een onvervangbare ontmoeting met God en hun broeders en zusters”.

Schending religieuze vrijheid

De Franse bisschoppen beschouwen de coronamaatregelen van de overheid als een schending van hun vrijheid om hun geloof te vieren. Zij spanden een rechtszaak aan, maar zonder resultaat.

De bisschoppen zijn teleurgesteld en zullen blijven vechten tegen beperkingen van de vrijheid van geloof, liet aartsbisschop Éric de Moulins-Beaufort weten. Hij is voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie.

Evaluatie coronamaatregelen

De rechter zei in zijn uitspraak nog dat de kerken wel open mogen blijven en katholieken ondanks de strenge lockdown naar iedere kerk in hun naaste omgeving kunnen gaan als ze de juiste papieren hebben. Ook mogen priesters mensen thuis en in het ziekenhuis bezoeken.

Op 16 november staat een evaluatie van de maatregelen op de regeringsagenda. De Franse bisschoppen hebben laten weten “vol ongeduld te wachten” op de uitkomst daarvan.

Engelse kritiek op coronamaatregelen

Ook de Engelse bisschoppen hebben laten weten “diepe twijfels” te koesteren bij de vier weken lange opschorting van publieke vieringen door de overheid. Volgens hen spreekt daaruit “een fundamenteel gebrek aan begrip voor de essentiële bijdrage die geloofsgemeenschappen leveren aan het welzijn, de veerkracht en de gezondheid van onze samenleving”.

Ook in Wales zijn de vieringen twee weken opgeschort, in Schotland en Noord-Ierland kunnen gelovigen nog wel naar de Mis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Opschorting niet gerechtvaardigd’

Kardinaal Vincent Nichols, voorzitter van de bisschoppenconferentie van Engeland en Wales, drong er in een brief op 3 november bij de regering op aan om de vieringen door te laten gaan. Die vormen “een belangrijke manier om het welzijn te behouden” en stellen veel gelovigen in staat vrijwilligerswerk te doen.

“We hebben laten zien dat kerken veilig kunnen gemaakt worden tegen verspreiding van het virus. Aangezien dat werk al grotendeels gedaan is, zien wij op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat de opschorting rechtvaardigt”, aldus de kardinaal.

Kritiek Theresa May

Ook voormalig premier Theresa May had kritiek. “Mijn zorg is dat de beslissing van vandaag om het openbaar vieren van het geloof te verbieden, met de beste bedoelingen, precedenten schept voor toekomstige regeringen met de slechtste bedoelingen”, zei ze op 4 november in het Lagerhuis.

De regering besloot diezelfde dag toch de publieke vieringen op te schorten. Wel blijven de kerken net als in Frankrijk open voor gebed. De Britse bisschoppen reageerden hierop met “diepe twijfels”, maar benadrukten het belang “de wet na te leven als verantwoordelijke burgers”.

Bronnen: Catholic News Agency, Crux

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ga naar originele artikel

Lees verder:

3 augustus 2021
Paus tot jongeren Medjugorje: ‘Gods wil beleven maakt ons gelukkig’
Na die laatste opmerking gaat de jongeman verdrietig weg. “Jezus verandert van perspectief”, schrijft de paus. “Hij nodigt hem...
Lees verder
3 augustus 2021
Libanon, een jaar na de grote explosie
Aan de vooravond van de herdenkingen van de eerste verjaardag van de ontploffing in de haven van Beiroet, die op 4 augustus 2020 om...
Lees verder
3 augustus 2021
Kardinaal Nicaragua: ‘Wij zijn klaar voor vergeldingsacties van de regering’
Kardinaal Leopoldo Brenes zegt dat de katholieke Kerk in Nicaragua klaar is om de vervolging door de regering van zijn land het hoofd...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl