12 oktober 2020

Franse ex-aartsbisschop doneert opbrengsten boek aan misbruikslachtoffers

Hij geeft echter toe inschattingsfouten te hebben gemaakt, en zei dat zijn naam “een symbool van pedofilie werd” en dat hij werd “vertrapt in de goot”, waardoor hij “geestelijk in de vernieling raakte”. Hij zegt dat hij nog steeds wordt geconfronteerd met persoonlijke aanvallen wanneer hij met het openbaar vervoer reist.

Begrip

“Ik begrijp dat mensen de gedachte niet kunnen verdragen dat pedofiele priesters het lichaam van Christus in hun handen houden na wat ze hebben gedaan”, zo schrijft de kardinaal.

“Als ik nog steeds verwijten krijg, en als sommige mensen, ondanks mijn vrijspraak, doorgaan met het door elkaar halen van de dingen en weigeren de feiten te erkennen, is dit geen probleem. Het overkwam Jezus en veel discipelen na hem.”

Zondebok

In het RTL-interview zei kardinaal Barbarin dat hij zich volledig bewust is van de “ongelooflijke schade” die werd aangericht door kerkelijke misbruikplegers.

“In al het tumult waren de zaken tegen mij gekeerd, aangezien het symbolisch noodzakelijk was iemand te vinden die de schuld kon dragen”, aldus de kardinaal.

‘Diepgaand verraad’

“Dit was een enorm schandaal, een diepgaand verraad dat kinderen, gezinnen, de Kerk en alles treft. Iemand moest betalen, en het was legitiem dat ik daardoor uit mijn functies werd ontslagen.”

Onderzoek

De Franse bisschoppenconferentie heeft een onafhankelijke commissie opgericht om misbruik in de katholieke Kerk te onderzoeken. Tot 31 oktober zal die commissie verslagen en getuigenissen verzamelen, en in het najaar van 2021 een rapport publiceren.

> KN Dossier seksueel misbruik in de Kerk: kn.nl/misbruik

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 oktober 2020
Projectpartner vermoord in Venezuela | Kerk in Nood
donderdag, 22 oktober 2020 Nieuws Kerk in Nood (ACN) heeft met grote droefheid en schok het pijnlijke nieuws ontvangen van de moord...
Lees verder
21 oktober 2020
Kerken rollen letterlijk de rode loper uit bij de start van Actie Kerkbalans 2021
De jaarlijkse Actie Kerkbalans, de grootste fondsenwervende actie van Nederland, organiseert in 2021 door heel Nederland opvallende...
Lees verder
21 oktober 2020
Waarom Duitsers in de rij staan om de paus te ontmoeten 
Paus Franciscus en ‘de Duitsers’ lijken er dringend behoefte aan te hebben om de gemoederen te bedaren. Dat blijkt uit het aanzienlijke...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl