12 oktober 2020

Franse ex-aartsbisschop doneert opbrengsten boek aan misbruikslachtoffers

Hij geeft echter toe inschattingsfouten te hebben gemaakt, en zei dat zijn naam “een symbool van pedofilie werd” en dat hij werd “vertrapt in de goot”, waardoor hij “geestelijk in de vernieling raakte”. Hij zegt dat hij nog steeds wordt geconfronteerd met persoonlijke aanvallen wanneer hij met het openbaar vervoer reist.

Begrip

“Ik begrijp dat mensen de gedachte niet kunnen verdragen dat pedofiele priesters het lichaam van Christus in hun handen houden na wat ze hebben gedaan”, zo schrijft de kardinaal.

“Als ik nog steeds verwijten krijg, en als sommige mensen, ondanks mijn vrijspraak, doorgaan met het door elkaar halen van de dingen en weigeren de feiten te erkennen, is dit geen probleem. Het overkwam Jezus en veel discipelen na hem.”

Zondebok

In het RTL-interview zei kardinaal Barbarin dat hij zich volledig bewust is van de “ongelooflijke schade” die werd aangericht door kerkelijke misbruikplegers.

“In al het tumult waren de zaken tegen mij gekeerd, aangezien het symbolisch noodzakelijk was iemand te vinden die de schuld kon dragen”, aldus de kardinaal.

‘Diepgaand verraad’

“Dit was een enorm schandaal, een diepgaand verraad dat kinderen, gezinnen, de Kerk en alles treft. Iemand moest betalen, en het was legitiem dat ik daardoor uit mijn functies werd ontslagen.”

Onderzoek

De Franse bisschoppenconferentie heeft een onafhankelijke commissie opgericht om misbruik in de katholieke Kerk te onderzoeken. Tot 31 oktober zal die commissie verslagen en getuigenissen verzamelen, en in het najaar van 2021 een rapport publiceren.

> KN Dossier seksueel misbruik in de Kerk: kn.nl/misbruik

Ga naar originele artikel

Lees verder:

22 januari 2021
Uitkomsten onderzoek Actie Kerkbalans 2021: kerkgangers missen in coronatijd vooral samen zingen
Actie Kerkbalans presenteert op vrijdag 22 januari de uitkomsten van een onderzoek naar (onder meer) de kerk in coronatijd. Uit dit...
Lees verder
22 januari 2021
Het einde van de spierballenpolitiek?
...
Lees verder
22 januari 2021
R.-K Kerk verstrekt via bisdommen ‘werkgeversverklaring’ voor gebruik tijdens avondklok
Nu het kabinet besloten heeft om een avondklok in te voeren vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 04.30 uur, gaat de R.-K....
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl