1 december 2020

Franse regering krijgt tik op vingers om beperken aantal kerkgangers

Zijn parochie liet, met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen, al meer mensen toe in de maar liefst negen Missen die in het weekend verspreid over drie kerken werden gevierd. Met die spreiding voorkwam de parochie dat er te veel mensen aan een Mis zouden deelnemen.

Bakzeil gehaald

De Franse katholieken komen uit een situatie waarin publiek toegankelijke Missen überhaupt niet toegestaan waren. Die maatregel leidde tot onrust; in verschillende steden kwamen mensen bij kerken bijeen om te bidden.

Uit protest tegen de regeringsmaatregel, die op 2 november in ging, stapten de bisschoppen eerder ook al naar de Raad van State. Daar haalden ze op 7 november echter nog bakzeil.

Wel oordeelde de rechter toen dat kerken open mochten blijven, en dat katholieken kerken in hun buurt mochten bezoeken zolang zij de juiste papieren hadden. Ook werd bepaald dat priesters mensen thuis, en aalmoezeniers mensen in ziekenhuizen mochten bezoeken.

Weer publieke Missen

De bisschoppen vroegen Franse katholieken op zich aan de geldende overheidsregels te houden zolang de onderhandelingen en de juridische strijd nog liepen.

Vorige week maakte president Emmanuel Macron bekend dat publieke erediensten met ingang van de Advent weer waren toegestaan, met dus een maximum van dertig deelnemers.

Stevige reacties: ‘Onacceptabel’

Ook dat riep meteen stevige reacties op. De Franse bisschoppenconferentie noemde de beperking van het aantal kerkgangers “onacceptabel”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Parijse aartsbisschop Michel Aupetit sprak volgens Le Figaro van een “totaal domme maatregel die het gezond verstand weerspreekt”: “Dertig mensen in een kleine dorpskerk, dat begrijpen we, maar in Saint-Sulpice (een grote Parijse kerk, pd) is dat belachelijk.”

In een verklaring voegde het aartsbisdom Parijs daar nog aan toe dat het heel goed mogelijk is om de publieke Missen voor iedereen te hervatten, met inachtneming van “een strikt gezondheidsprotocol en het garanderen van ieders bescherming en gezondheid”.

Bronnen: catholique.fr, Catholic News Agency, La Croix International

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl