21 januari 2021

Geestelijk leidsman en mede-oprichter KN pater Gerard Wilkens overleden aan corona

In Nijmegen is pater Gerard Wilkens sj overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Voor vele priesters en diakens in Nederland was hij een vertrouwd gezicht; hij werkte jarenlang als geestelijk begeleider aan verschillende seminaries, en verzorgde ook tot op hoge leeftijd retraites. Begin jaren 80 stond Wilkens ook mede aan de wieg van Katholiek Nieuwsblad.

Gerard Wilkens werd in 1940 geboren in Groningen. Hij trad in 1958 in bij de jezuïeten en werd in 1969 priester gewijd. Hij heeft zijn werkzame leven vooral gewijd aan de vorming van andere priesters en diakens. Hij was jarenlang spirituaal van het Grootseminarie Rolduc, de priesteropleiding van het bisdom Roermond, alsmede aan het Sint-Bonifatiusinstituut, de theologische opleiding van de Tiltenberg, het seminarie van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Dienstbaar man

Na zijn emeritaat kwam daar ook nog Priester- en Diakenopleiding Bovendonk van het bisdom Breda bij. Rector Norbert Schnell karakteriseert hem op de site van Bovendonk als een dienstbaar man: “Hij was een man met veel ervaring en bij de studenten zeer gewaardeerd. Hij wist dingen heel spits te zeggen. Hij was open en vriendelijk. Pater Wilkens stelde mensen snel op hun gemak.”

Ook Jan Hendriks, bisschop van Haarlem-Amsterdam, haalt op zijn website Arsacal warme persoonlijke herinneringen op aan Wilkens. Hendriks omschrijft zijn voormalige geestelijk leidsman en biechtvader als een man “met diepgang” en “een grote opgewektheid, realiteitszin en begrip voor mensen en omstandigheden”.

Mede-oprichter KN

Als bestuurslid van het eerste uur (tussen 1981 en 1985) stond pater Wilkens mede aan de wieg van Katholiek Nieuwsblad. Ook was hij hoofdredacteur van het theologisch tijdschrift Communio.

Moge hij rusten in vrede.

Ga naar originele artikel

Lees verder:

1 maart 2021
Benedictus XVI weerspreekt complottheorieën over zijn aftreden
“Het was een moeilijke beslissing. Maar ik nam het in volle bewustzijn, en ik denk dat ik het juiste heb gedaan”, vertelde de 93-jarige...
Lees verder
1 maart 2021
Ierse zusters dansen erop los om mensen op te vrolijken
Een groep redemptoristinnen in Dublin is viraal gegaan met een video waarin ze de Jerusalema-challenge aangaan. Doel van de dansuitdaging...
Lees verder
1 maart 2021
Conferentie ‘De Missionaire parochie’ gaat door op 24-25 maart 2022
De door corona uitgestelde conferentie ‘De Missionaire parochie – Als God renoveert’ zal over een jaar plaatsvinden op...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl