9 oktober 2020

‘Gevaarlijk pad’: Franse bisschoppen roepen op tot protest tegen nieuwe wet op bio-ethiek

Volgens de bisschoppen moet het voorstel tegen het licht worden gehouden van paus Franciscus’ nieuwe encycliek Fratelli Tutti. De paus roept daarin de wereld op om “zich niet te beperken tot een horizon van politieke en economische mechanismen, maar te kiezen voor broederschap met de armen”.

Broederlijke samenleving?

De Franse bisschoppen vragen zich of een samenleving broederlijk kan zijn “als ze moeders in nood niets beters te bieden heeft dan de uitschakeling van hun kinderen? Kan een samenleving broederlijk zijn als ze de geboorte organiseert van kinderen die geen vader zullen hebben? Kan een samenleving broederlijk zijn als ze de rol van moeder en vader niet langer erkent en niet langer erkent dat de rechtmatige plaats voor het verwekken van een mens de lichamelijke vereniging van man en vrouw is?”

Embryo’s creëren voor stamcellen

Het wetsvoorstel werd in oktober 2019 in eerste lezing aangenomen.

Indien het van kracht wordt, worden abortussen mogelijk bij “psychosociale problemen” van de moeder. Ook zou het mogelijk worden embryo’s te creëren enkel om stamcelbehandelingen bij oudere broers of zussen uit te kunnen voeren.

Meer ivf

Naast uitbreiding van ivf, die momenteel beperkt is tot heteroseksuele paren bij wie onvruchtbaarheid is vastgesteld, zal de maatregel ook “gedeeld moederschap” mogelijk maken. Daarbij wordt een bevruchte eicel van een vrouw in de baarmoeder van een ander wordt geplaatst.

Wetteloosheid

De Franse bisschoppen wijzen verder op een toenemende wetteloosheid in Frankrijks steden. Christelijke, islamitische en joodse gebedsplaatsen worden ontheiligd en mensen worden “bespot, soms aangevallen en zelfs vermoord vanwege hun werkelijke of vermeende religieuze overtuiging”.

‘Werken aan broederlijke relaties’

“Het bestrijden van geweld en het monitoren van gedrag zijn ongetwijfeld noodzakelijk, maar dit zal ontoereikend en machteloos blijven als we niet allemaal werken aan het opbouwen van broederlijke relaties die betekenis geven aan vrijheid en gelijkheid.”

“Een cultuur van respect, wederzijdse kennis en acceptatie van anderen groeit niet door bevelen”, aldus de bisschoppen. “Een verdieping van het geloof gaat hand in hand met een grotere openheid van hart en geest.”

Ga naar originele artikel

Lees verder:

15 januari 2021
Enorme geografische variatie in euthanasiegevallen
Uit onderzoek blijkt dat het percentage sterfgevallen door euthanasie per gemeente erg verschilt. De arts en het aanbod van een alternatief...
Lees verder
15 januari 2021
Week van Gebed voor Eenheid van start op zondag 17 januari, thema: #blijfinmijnliefde
#blijfinmijn­liefde. Dat is de oproep die in 2021 centraal staat tij­dens de Week van gebed voor een­heid van chris­te­nen....
Lees verder
15 januari 2021
Bisschop Hendriks blij met opheldering over ‘Vrouwe’: ‘Dat was wel nodig’
‘Verschil van inzicht’ Hendriks wijst erop dat de richtlijnen voor erkenning van verschijningen “een belangrijke verantwoordelijkheid...
Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyright: Webheld.nl